Българите се отказват от естествените коледни дръвчета

  • 23 декември 2012 12:40

  • 1800
  • 0
Българите се отказват от естествените коледни дръвчета
©

Българите постепенно се отказват от естествените елхи. Пластмасовото дърво става все по-предпочитано, предаде БТВ.

Причините основно са две - екология и икономия. Освен че като си купите изкуствена елха, щадите дърветата, но и пластмасовата се ползва с години, без да цапа в дома. Изводът, че българина все повече предпочита пластмасовите дръвчета, се осланя изцяло на данните за излезелите на пазара дръвчета. От горските стопанства отчитат спад.

Така ако през 2006-та година на пазара са изкарани 46 хил дръвчета, то миналите Коледни празници са продадени с 16 хиляди по-малко. А прогнозите за тези празници са за продължаващо намаляване - под 28 хиляди естествени отсечени и елхи в саксия. Докато производителите на изкуствени дръвчета се хвалят с ръст на продажбите.

„Цените варират в зависимост от височината и дървесния вид. Като те са в диапазон от 3 до 25 лв. за брой за отсечените и от 3 до 35 лв. за закрита коренова система”, каза Олег Илиев.

Трайна тенденция към увеличаване на търсенето на изкуствени елхи на българския пазар отчитат в единствената българска фабрика за производство на елхи в град Раковски. През последни пет години българинът все по-често се решава да закупи изкуствено дръвче за коледна украса.

„Появяват се. Тази година също има елхички, които са за присаждане, за да може да живее дървото. Но се оказва, че стоейки в стая - на 22-23 градуса стайна температура, много голяма част от тях умират. И затова, виждайки го втора-трета година, много от тях предпочитат изкуствен елхи", заяви Йонко Земярски.

Тази година българинът е склонен да даде от 30 до 50 лева повече в сравнение с миналата година за покупката на изкуствена елха. Потребителите масово избират по-големи и по-скъпи коледни дръвчета.

„Примерно, преди една година се търсеха малко по-малки елхи - 1,20 м-1,50 м. Тази година определено по-големите модели вървят по-добре”, допълни Земярски

На пазара могат да се намерят и скъпи коледни дръвчета внос от чужбина, но за интереса към тях все още няма обобщени данни.

Последвайте канала на

1800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини