Българин изобрети единствения в света нискотемпературен двигател

  • 22 декември 2012 13:04

  • 11199
  • 21
Българин изобрети единствения в света нискотемпературен двигател
©

Първият в света нискотемпературен двигател, който ще промени живота на човека, изобрети инженер от Видин. Устройството може да ползва всякакви топлоизточници, включително и 12-градусова подпочвена вода, предаде БНТ.

Според Никола Цеков, това може да е началото на нова индустриална революция в света. С принципно новия двигател ще се оползотворява огромно количество енергия, която сега се губи, а природата ще бъде съхранена. Изобретението вече има български патент и очаква да получи и световен.

"Отлага се краят на света", казва инженер Никола Цеков, защото новият нискотемпературен двигател ще сложи край на безмилостната експлоатация на полезните изкопаеми и ще съхрани Земята като дом на човечеството. Използвайки принципът на разширяване на газа фреон при загряване, двигателят превръща топлоенергията в механична или електрическа.

Примерно ТЕЦ-овете, които произвеждат енергия, те стигат до коефициент на полезно действие 15 - 20 % максимално. А другата топлина се изхвърля в околната среда. С нашето устройство тази топлина вече може допълнително да бъде използвана за допълнителни количества енергия... Даже може да се използва за транспорт - тогава няма да има бензин, нафта, ще се движи само с топла вода, със слънчеви лъчи, с дървесни отпадъци, разказва изобретателят.

Революционното в случая е нискотемпературният топлоизточник, казва Цеков, защото до момента всички технологии са високотемпературни. Двигателите с вътрешно горене, например, използват температура от над 500 градуса.

Това изобретение е отнело близо 40 години от живота на инж. Цеков. "Попаднах на една информация за газовете в Балшоя химическа енциклопедия, тогава ровех в нея за други въпроси, но случайно попаднах на тия неща. И оттогава съответно мисля върху него. Досeга сме направили 15 такива двигатели".

След седем години практически опити да сработи принципът, резултатът е налице. Никола Цеков вече работи със своя колега Ради Лишков по промишлен модел на двигателя, който очакват да бъде готов до две месеца.

Последвайте канала на

11199 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
БЪЛГАРИН

2017.01.29 | 00:44

21
Господин Цеков ме кара да се гордея че съм Българин, но дали господин Цеков съзнава каква вреда ще нанесе този двигател на капиталистическия модел !!! Дали господин Цеков знае че с този двигател ще посегне на най-милото на капиталистите !!! Дали господин Цеков знае че двигателят му ще изчезне от общественото пространство, както много други преди това !!! Готов ли е господин Цеков да се пребори с тях ?!! Иначе от сърце желая успех на господин Цеков !!!
;[

2013.04.15 | 20:44

3
pi6i s pravopis pone : )
Джо

2014.11.04 | 09:49

20
Добре сте се потрудили толкова време господин Цеков, но не знам дали вашето откретие ще види бял свят поради определени кръгове които имат интерес да трупат пари за сметка на природните ресурси било то и вредни за околната среда и природата.Да не забравяме че и Никола Тесла беше изобретил през 1931 година двигател които се задвижваше от гравитацията, и го беше поставил на един автомобил като го беше заменил с електрически 80 к.с и всичко преключи една седмица. Така че трябва да има контрол и съответно печалба и ако ня няма те съответно ще направят така както и с останалите наши изобретения които сме дали на света.Че светът се управлява от мамона(парите), а те са притежание на определени чевекоподобни, които имат интерес да печелят от нас пионките.

2014.11.02 | 21:49

14
FUCK THE USA!!!
radi

2014.11.04 | 09:48

19
Този двигател ще е добре за бедните хора като нас и ще сме независими от арабите , които надуват цените на бензина

2014.11.04 | 09:48

18
Наскоро гледах за баща и син от Благоевград които демонстрираха свое изобретение -колата им движеше на ток и спестяваха сума ти пари от гориво.Тогава си помислих, че трябва да се пазят защото на някои кръгове няма да им хареса. Сега мисля същото за инж Цеков-пази се човече!
qwe

2014.11.04 | 09:47

17
ПЕТРОЛА Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ БИЗНЕС В СВЕТА .ВОЙНИ СЕ ВОДЯТ ХИЛЯДИ НАРОД ИЗМИРА ЗАРАДИ НЕГО.ТОЗИ ЧОВЕК ЩЕ СИ ОТИДЕ БАМ БАДЕВА
Георгиев

2014.11.04 | 09:47

16
Утре всичко ще се потули и никой няма да знае за това, щото муриканите искат да си продават горивата.

2013.06.03 | 11:02

7
Преди доста години се беше чуло за българин който беше изобретил кола с воден двигател но само толкова.После всичко се потули и това беше.Ако има такъв човек не виждам как ще бъде опазен.Дори и сега войните в близкият изток се водят заради петролните залежи а за Русия и САЩ няма да споменавам как ще им се отрази и като знаем че има много пари вложени в добива на черното злато не ми се вярва този двигател да види скоро бял свят.

2014.11.03 | 15:33

15
Илия Вълков или Юл Браун. И също има патент за изобретението си от 1970 и някоя си. Само дето насериозно са го приели не нашите ами корейците и още си произвеждат газ генератори за "Браунов газ".

2014.11.02 | 21:48

13
ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВАТ И ВСИЧКИТЕ ЩЕ СА ЗА ДОБРО! :)
тесла е велик

2014.11.02 | 21:48

12
Идеята на Никола Тесла все някога ще види бял свят. Земята представлява огромен сферичен кондензатор , който се върти в магнитно поле. Грамотните хора знаят, какво се случва в краищата на проводник, който се върти в магнитно поле.
Знаещ

2014.04.20 | 11:52

11
Високотемпературните двигатели са ефективни, заради голямата разликата м/у високата температура от горивото и нормалната температура на околната среда, с която се охлаждат. За да са толкова ефективни, нискотемпературните двигатели трябва да се охлаждат с много ниски температури, които има само в Сибир. Та да не се радваме много предварително.

Добави коментар

Водещи новини