Харесайте facebook страницата ни

Нова апаратура "стопява" тумори

В Плевен бе пусната в действие нова високотехнологична апаратура за "стопяване" на тумори с фокусиран ултразвук. Това съобщи проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет, предаде БТА.

Той заяви, че тази апаратура за безкръвния метод се прилага в Плевен след Кембридж, Милано и Барселона. Двама плевенски лекари са се обучили в Китай и са получили сертификати за прилагане на терапията, но в първите дни те работят с китайски специалисти.

Д-р Добромир Димитров е хирург в онкологичната клиника на университетската болница "Д-р Георги Странски", а д-р Тихомир Андреев, лекар-специалист по образна диагностика в същото лечебно заведение. Доставената в Плевен апаратура е произведена в САЩ.

Тя трансформира високоинтензивната ултразвукова енергия в топлинна и така изгаря туморните клетки като запазва здравите, поясни Горчев. По думите му лечението се прилага за доброкачествени и злокачествени образования - унищожаване на миома, фиброаденом и рак на млечната жлеза, ракови клетки в панкреаса, бъбреците, черния дроб, костите.

Апаратът премахва новообразованията без разрези и без кръвозагуба, което не причинява стрес на пациента, коментира медикът. За създаване на новото медицинско звено са инвестирани около два милиона евро. Графикът за прием на пациенти за януари е почти запълнен.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар