Проучват биоразнообразието в България

  • 19 декември 2012 10:18

  • 2216
  • 1
Проучват биоразнообразието в България
©

До края на 2014 г. Изпълнителната агенция по околна среда ще изработи актуализирана картина на биологичното разнообразие в България. Това ще стане чрез проекта "Теренни проучвания за разпространение и оценка състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна". Изследванията са обезпечени с около 10 милиона от Оперативна програма "Околна среда".

България е на едно от първите места в Европа по разнообразие на животински и растителни видове. Местообитанията и естествената среда, необходими за съществуването на много от тях, са разположени в границите на трите национални парка "Пирин", "Рила", "Централен Балкан" и защитените територии. Актуална информация за биоразнообразието в тях няма. Това ще стане с проекта, който изпълнява Изпълнителната агенция по околна среда.

В рамките на нашия проект ще се извършват проучвания на видове, които не са включени в НАТУРА 2000. Това са видове, които са обекти на националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Нещо повече ще се правят постоянно допитвания да резултатите от проекта НАТУРА 2000, за да се избегне дублиране на дейности и финансиране, обясни Красимира Аврамова, директор на дирекция "Мониториг и оценка на ОС" в ИАОС, цитирана от БНТ.

В два последователни полеви сезона на терен ще се проучат всички видовете, включени в националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, като са обхванати пет големи биологични групи - безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, висши растения - мъхове и гъби, както и бозайници. Птиците ще бъдат проучвани отделно.

Една от дейностите е свързана с внедряване на генетични методи за оценка на състоянието на популации на видовете, като в рамките на проекта ще се концентрираме върху 4 вида - това са мечка, вълк, дива котка и рис, коментира Невена Иванова, главен експерт в Дирекция "Мониторинг на ОС", ръководител на експертната група.

Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие работи от пет години, но все още в нея има "бели полета". Някои видове за първи път ще влезнат в обсега на научен интерес. Такива са трите вида делфини, обитаващи Черно море - обикновения, афалата, и морска свиня.

В следващите няколко месеца експертите ще трябва да актуализират методиките, за мониторинг или да изработят съвсем нови, за да може с настъпването на пролетта да започне работа на терен. Заключителният доклад и актуалните карти на разпространение на видовете ще бъдат готови в края на 2014 година.

Последвайте канала на

2216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Don Boko

2013.05.20 | 18:26

1
drugare obarnete poe4e fnimanie na tikvata

Добави коментар

Водещи новини