Пилешкото месо запазва цената си

  • 14 декември 2012 21:38

  • 1707
  • 0
Пилешкото месо запазва цената си
©

През изминалата седмица средните цени на едро и на дребно на пилешко месо за страната са около или незначително над нивата от предходната седмица, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле се запазва на нивото от предходната седмица – 4,16 лв./кг. По области, ценовият диапазон е от 3,70 лв./кг (Силистра) до 4,60 лв./кг (Хасково). В осем областни центъра се отчита седмично поскъпване на продукта от 0,2% до 3,1% (Враца), а в други пет - поевтиняване от 0,7 до 2,7% (Добрич).

за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) бележи повишение с около 1,1% спрямо предходната седмица до 4,79 лв./кг. Предлагането е в границите от 4,44 лв./кг (Видин) до 5,28 лв./кг (Перник). По-високи цени спрямо предходната седмица се отчитат в седем от областите, като най-значително е увеличението в Пазарджик и Пловдив (с по 11,1%). Цената на дребно на замразеното пиле в ГТВ намалява в Благоевград с 3% и в София с 0,9%. Разликата между цените на едро и тези на дребно в ГТВ е средно 0,63 лв./кг, като варира от 0,02 лв./кг в Разград и Хасково до 1,16 лв./кг в Пловдив.

Цените на дребно на замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) се движат от 4,20 лв./кг (Търговище) до 5,63 лв./кг (Ловеч), като в преобладаващата част от страната остават без промяна в сравнение с предходната седмица. В пет области се наблюдава седмично увеличение на цените на замразените пилета в ДТО, в четири от които в рамките на 0,5 – 2,1%, а в Добрич и по-значително – с 13,4%. Единствено в Благоевград е регистрирано поевтиняване на продукта - с 1,8%. В резултат, средната за страната цена на дребно на замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) нараства с 0,6% спрямо предходната седмица, до 4,99 лв./кг.

Цените на дребно на продукта в ДТО са средно с 0,83 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до малко над 1,40 лв./кг във Велико Търново и Ловеч. И през тази седмица в Разград цените на дребно в ДТО са по-ниски от тези на едро с 0,10 лв./кг.
Средно за страната, цените на замразеното пиле в големите супермаркети са с 4% по-ниски от тези в малките магазини.
Средната за страната цена на едро на охладеното пиле остава без промяна – 4,98 лв./кг. По области, стойностите варират от 4,15 лв./кг (Търговище) до 5,27 лв./кг (Враца). В три области се отчита леко повишение на цените на едро спрямо предходната седмица, в рамките на 0,8 – 1,2% (Търговище), докато във Варна продуктът поевтинява с 2,5%.

Предлагането на охладеното пиле в големите търговски вериги през наблюдавания период е в ценовите граници от 4,84 лв./кг в Пазарджик и Пловдив до 5,49 лв./кг в Търговище. В осем от областните центрове данните сочат седмично намаление на цените от 0,1% до 5,8 (Хасково). Поскъпване на охладеното пиле се отчита в Сливен (с 0,6%), Перник (с 2,9%) и София (с 8,3%). Така, средната цена на дребно за страната в ГТВ намалява с 0,4% спрямо предходната седмица, до 5,21 лв./кг.
Цените на дребно на продукта в ГТВ са средно с 0,23 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,34 лв./кг в Търговище. В осем области (Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Пазарджик, Перник и Пловдив) цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с между 0,03 и 0,11 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле, предлагано в другите търговски обекти (ДТО), е 5,44 лв./кг, с 0,7% по-висока спрямо предходната седмица. По области, стойностите са в интервала от 5,03 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 6,13 лв./кг (Ловеч). В три от областите се наблюдава поскъпване на продукта спрямо предходната седмица, достигащо до 8,6% в София.
Средната цена на дребно в ДТО за страната е с 0,46 лв./кг по-висока от тази на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Ловеч (0,88 лв./кг), а най-малка - в Сливен (0,05 лв./кг). Средно за страната, цените на охладеното пиле в ДТО са с 4,4% по-високи от тези в ГТВ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1707 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини