Ранната забавачка борела агресията у децата

  • 14 декември 2012 13:40

  • 997
  • 0
Ранната забавачка борела агресията у децата
©

Въвеждането на задължителна детска градина за 4-годишните деца е мярка и за справяне с агресията в училище, освен за подобряване на постиженията на българските ученици.

Заложено е разпоредбата да влезе в сила от учебната 2016-2017 г., няма причина да отстъпим от това, заяви в Плевен Милена Дамянова, зам.-министър на образованието. „Не виждам какво е притеснителното в думата „задължително”. От нея произлизат задължения за държавата да осигури допълнителни следства. Общините ще мотивират родителите за по-голям интерес към образователната система”, посочи тя.

По последни данни от международното изследване „Пърлс” деца, които са били в детска градина 3 и повече години имат 49 т. повече от тези, които са прекарали по-малко време в забавачки. Това е най-престижното международно изследване, а и нашите анализи показват такава тенденция. Политически отговорно е това да бъде отчетено и приложено като мярка за подобряване на грамотността, коментира Милена Дамянова.

Промяната ще реши въпроса на родителите, които чакат в списъци да се освободят места за децата им в детските градини. И в момента 80 процента от 4-годишните деца посещават детски градини. Просто държавата поема ангажимент да осигури места за останалите. Затова в закона има разпоредба за финансиране и подпомагане на общините.

Още за догодина в бюджета са заложени 30 млн. лева за нови детски градини. Няма да бъдат закривани ресурсните центрове. Те ще бъдат преобразувани в центрове за личностно развитие, категорична бе Милена Дамянова.

Последвайте канала на

997 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини