С танкове чистят преспите в Сърбия

  • 10 декември 2012 21:13

  • 1715
  • 0
С танкове чистят преспите в Сърбия
©

"Да излизат танковете", наредиха в Сърбия заради снежната буря вчера. Западната ни съседка затъна в преспи, а пътуването до Европа се оказа същинско изпитание за шофьорите, които останаха блокирани с часове на пътя след обилния снеговалеж, обхванал страната от неделя насам, пише "Стандарт".

Много наши сънародници не успяха да се приберат от чужбина заради усложнената ситуация в цяла Западна Европа и на Балканите. Опиталите алтернативния маршрут през Румъния също бяха изненадани неприятно, след като и там голяма част от пътищата са в преспи. Огромните снегонавявания между Арад и Тимишоара блокираха задълго движението. Верижни машини са изтеглили няколко блокирани тирове, а румънските власти са отбивали камиони още след преминаването им с ферибота Видин - Калафат. Най-критично е положението в северната част на Сърбия, където войници буквално са вадили премръзнали хора, след като били часове наред на пътя, защото автомобилите им останали без гориво. В столицата Белград не спира да вали трети ден, а снежната покривка достигна 40 см. Евакуирани са 661 души, между които и 30 деца.

През последните дни има няколко смъртни случая от премръзване и хипертония. Усложнената обстановка при съседите причини среднощна блокада по границата ни. Стотици тежкотоварни камиони останаха блокирани на ГКПП "Калотина" и другите пропускателни пунктове, след като в неделя следобед сръбските власти отказаха да ги допуснат на тяхна територия. Подобно бе положението и при границата с Унгария, където сърбите също отказваха на тирове да преминават, а пропускането на автобусите с пътници се бавеше с часове. При Белград се бе образувала близо 30 километра опашка от чакащи камиони. След като на "Калотина" опашката достигна повече от километър, "Пътна полиция" предприе мерки и отклоняваше тировете към паркинги в Божурище и Сливница. На границата дори се стигна до абсурдна ситуация - шофьор на сръбски ТИР го изостави и тръгна пеша за родината си. Големите машини така бяха задръстили пътя, че преминаването на леките автомобили също се осъществяваше трудно. Част от шофьорите им достигаха до граничния пункт с вериги. "Пътищата им са в окаяно състояние. Изобщо не са чистили, има много коли, които са се завъртели в канавките", разказа прибиращият се от Германия Тодор. Български туристи, идващи от Австрия, пък съобщиха, че автобусът им е бил блокиран с часове на магистралата след Суботица. Там едва вчера по обяд бяха спасени и българите, които бедстват в автобус от събота. "Машините ни спасиха, храната и водата бяха свършили", разказа пътничка от автобуса. Тя допълни, че в Сърбия има поне стотина българи, които още бедстват по шосетата.

Пътят до Унгария бил добре поддържан и почистван, но още с влизането в Сърбия нямало и следа от почистващи машини. Пристигащи от Италия през Словения и Хърватия също обясниха, че ситуацията на пътищата в цяла бивша Югославия е критична. Много наши сънародници, които работят в чужбина и предстои да се прибират за Коледа, са притеснени, че няма да могат да стигнат до родината си заради преспите. Въпреки това от международната автогара "Сердика" в София съобщиха, че всички автобуси за Централна и Западна Европа, пътуващи през Сърбия, са тръгнали навреме. От летище София също нямат нито един анулиран полет. Всички самолети са излетели навреме. Пътуващите обаче се притесняват дали ще могат да кацнат, тъй като почти в цяла Европа летищата имат затруднения заради снеговете и виелиците.

Студът и обилните снеговалежи в последните няколко дни в Европа отнеха живота на около 40 души, съобщи РИА "Новости". Повечето жертви са от Полша и Швейцария. Лошото време парализира сухопътния и въздушния трафик, като наложи анулирането на полети, а множество автомобилисти се озоваха в снежен капан без храна и топлина. В Швейцария в неделя лавина затрупа 13 души. Само двама от тях бяха спасени. Измръзването е основната причина за смъртните случаи, които бяха регистрирани в Полша, Чехия, Хърватия и Черна гора. В Полша, където температурите паднаха до минус 10 градуса, за последните четири дни смъртта си намериха 17 души. Повечето от жертвите на студа са бездомници. Най-студено бе в Чехия, където на места температурата падна до минус 27,8 градуса. Седем души починаха от измръзване. Телата на петима бяха открити в Моравия, а още два трупа бяха намерени в източната част на страната. Най-голямата снежна буря от 57 години насам преживяха през уикенда в Хърватия и Сърбия. Студът взе 9 жертви. Снежната буря не се смили над Черна гора и Босна и Херцеговина, където температурите паднаха до минус 12 градуса. Лошото време обърка трафика на основните летища и магистрали в Европа. Само в неделя бяха отменени 370 полета. От 1210 самолета 210 машини не можаха да излетят, а 172 не може да се приземят.

Обилен сняг ще натрупа в Западна България още преди обяд във вторник. През деня постепенно валежите ще обхванат цялата страна, като на места в Източна България ще вали дъжд. Привечер се очаква над цялата страна да се образува снежна покривка. Възможни са и поледици на изток заради дъжда, преминаващ в сняг, съобщиха метеоролозите. Минималните температури ще са между минус 1 и минус 6, максимални - от минус 2 в Северозападна България до 5-8 в Югоизточна България. По Черноморието ще се заоблачи и по-късно през деня ще завали дъжд. Вълнението на морето ще е 1-2 бала, с тенденция привечер да се усили. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вятърът от юг, югоизток ще се усили - по високите и открити части ще е до 12-17 м/сек. На височина 1200 метра максималната температура ще е около минус 2 градуса, на 2000 метра около минус 6. Утре се очаква валежите да спрат, а облачността от юг ще се разкъса и намалее. В четвъртък ще има разкъсана облачност, над много райони незначителна. Вятърът ще отслабне. Ще бъде студено с минимални температури между минус 10 и минус 5 градуса, максимални между минус 3 и 2 градуса. Слабо затопляне се очаква едва в петък.

Последвайте канала на

1715 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини