Лъчезар Тошев: Учени обслужват политически интереси за АЕЦ "Белене"

  • 07 декември 2012 11:17

  • 1005
  • 1
Лъчезар Тошев: Учени обслужват политически интереси за АЕЦ "Белене"
©

Площадката на АЕЦ "Белене" е разположена върху неприемливо високо сеизмична зона. Вранчанските земетресения са най-високия фактор за риска на сеизмичността на площадката, която е от осма степен. Това заяви от парламентарната трибуна Лъчезар Тошев от Синята коалиция.

Той обяви, че едва през тази година е поискано изграждането на сеизмологични станции в района. На 5 км от площадката няма разлом, казват сеизмолозите, но е ясно, че такъв разлом има в близост, което се потвърждава и от естествения минерален избор там. Очевидно някои учени у нас са готови да дават такива отговори на тези, които ги искат, че да им се харесат. Причината за това се крие в изключително лошото заплащане на българските учени, на които често им се налага да обслужват тези, които взимат решенията, а не да казват истината, обяви Тошев. Той коментира, че от руска страна е обявено преди време, че площадката е опасна и трябва да се изостави, което се разминава с изказаната теза на родните специалист. Италиански учени са съдени за неточни показания, които са изложили по-късно хората на риск, а у нас никой не търси отговорност за изложеното пред обществото от страна на експертите, допълни депутатът от Синята коалиция.

Той призова правителството да преразгледа политиката си спрямо българската наука, за да могат учените да дават обективни експертни становища, когато се взимат толкова важни решения, каквото е дали е безопасно да се гради на това място АЕЦ "Белене", а не да им се налага да обслужват нечии интереси, за да си изкарат хляба.

Трябва да се спре разрешителното за строеж на централата, заради високата сеизмичност, защото там, където има голям риск от земетресения, не може да се има АЕЦ, категоричен бе той.

Последвайте канала на

1005 1

Коментари 1

Добави коментар
imid

2012.12.07 | 12:37

1
От кога и ти стана експерт сеизмолог бре мустакли?

Добави коментар

Водещи новини