Божидар Нанев: Някои прокурори се занимават с поръчкова дейност

  • 06 декември 2012 08:11

  • 1334
  • 0
Божидар Нанев: Някои прокурори  се занимават с поръчкова дейност
©

"Напълно логично беше Софийски апелативен съд (САС) да ме оправдае и на втора инстанция. Тази развръзка бе очаквана от мен", заяви в ефира на "Здравей, България!" по Нова телевизия бившият министър на здравеопазването Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко.

Припомняме ви, че Нанев бе обвинен в това, че е ощетил държавата в рамките на 2,5 млн. лв.

В процеса пред първоинстанционния съд заедно с Нанев подсъдим беше и бившият директор на Дирекция ""Бюджет и счетоводство" на здравното министерство Димитринка Николова. Тя бе оправдана и малко след това почина заради тежко заболяване.

Обвиненията срещу тях бяха, че умишлено са сключили договори за доставки на ваксините за свински грип "Тамифлу", като по този начин са нанесли щета на държавата от 2.5 милиона лева. Според тезата на държавното обвинение Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко е сключил договор с "Рош", вместо с Националната здравна служба на Великобритания, която предлагала по-ниска цена. По делото стана ясно обаче, че "Рош" е предлагал разсрочено плащане, а държавата въобще не е имало как да купи директно ваксините от здравната служба във Великобритания, защото тя не продавала на едро.

Покупката на ваксините е коментирана на заседание на Министерски съвет от ноември 2009 г. Тогава Бойко Борисов заявява, че "по-важно от здравето и спокойствието на хората няма" и кара Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко да обяви грипна ваканция. На същото заседание премиерът очевидно застава зад покупката на ваксините и казва, че тя трябва да се случи, при това веднага: "12 милиона даваме на Министерството на здравеопазването сега, веднага, днес, сега, веднага, да могат да пазаруват." Няколко месеца по-късно, когато Нанев подаде оставка заради разследването срещу него, Бойко Борисов използва ситуацията за да покаже решителност в борбата срещу корупцията.

Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко заяви пред Нова телевизия, че не може да определи прокуратурата като калпава. По думите му, има обаче някои прокурори, които се занимават с поръчкова дейност. Той изрази съмнения, че може и други хора да бъдат обвинени в нещо просто ей така, защото някой така е решил. Нанев съобщи също, че не се притеснява от това, че може да се обжалва оправдателната му присъда, защото той е невинен.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1334 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини