Холандската полиция нахлу на тайна среща на ПКК

  • 03 декември 2012 18:00

  • 1130
  • 0
Холандската полиция нахлу на тайна среща на ПКК
©

Холандската полиция нахлу днес на тайна среща на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и арестува 55 души, предаде Ройтерс.

Операцията по сигнал на разузнавателните служби с участието на около 150 полицаи е била извършена в парк за отдих край село Елемет в северозападна Холандия. Органите на реда са атакували в 6 часа сутринта, когато повечето от членовете на ПКК спели. Военизираната ПКК се бори за кюрдска автономия в Югоизточна Турция от 1984 г. и и е определена като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС. От 2007 г. е в сила забрана за дейността на партията на територията на Холандия.

Взети са пръстови отпечатъци и са фотографиранизаподозрените, които ще останат в ареста за три дни за допълнителни разпити, каза говорителят на прокуратурата Вим де Бройн. По думите му предстои да се установи дали арестуваните са издирвани с международна заповед за арест. Говорителят добави, че групата от ПКК е наела сграда със спални помещения и зала за срещи в парка за отдих. Срещата била започнала още в петък и щяла да продължи една седмица.

От холандската прокуратура казаха, че ПКК вербува млади кюрди в Холандия за своята въоръжена борба срещу турската армия. Преди да бъда забранена, лявата кюрдска партия е правила митинги в Холандия, на които се събирали десетки хиляди нейни съмишленици от цяла Европа, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1130 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини