Свещеник от Видинската митрополия прие исляма

  • 03 декември 2012 17:09

  • 15062
  • 58
Свещеник от Видинската митрополия прие исляма
©

Историята на свещеник, приел исляма, предизвика скандал между Видинската митрополия и районното мюфтийство. Видинската света митрополия се оттегля от участието си в предстоящия на 5 декември мюсюлмански ден Ашура, става ясно от писмо на митрополията, публикувано на сайта на Българската православна църква, пише "24 часа".

Във Видин митрополията и джамията се намират една срещу друга от векове и са пример на добри взаимоотношения и съвместно празнуване и почитане на всички християнски и мюсюлмански празници.

Видинската света митрополия се оттегля поради "тенденциозното публикуване на официалния сайт на Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма", се казва още в писмото.

Поводът за реакцията е съобщение на Главното мюфтийство, в което се разказва кратката история на свещеника Атанас Михайлов, който приема исляма и става Абдуллах:

„Атанас Михайлов завършва Софийската семинария, след това продължава и учи две години в Духовната академия „Св. Климент Охридски" (днешният Богословски факултет към Софийския университет „Климент Охридски"), но поради лични проблеми напуска Академията и започва работа като свещеник в София. Работи няколко години като такъв, после и като църковен настоятел. В последствие оставя духовната работа и започва да работи друго. По време на обучението си един от състудентите му е днешният митрополит на гр. Пловдив дядо Николай. Г-н Михайлов се самоопределя като човек, който търси знанието и истината, и това търсене го довежда до вътрешно убеждение, че трябва да приеме исляма. Така на 27 Ноември 2012 г. след икиндинамаз (следобедната молитва) в Софийската джамия „Баня Башъ" г-н Михайлов изрече шехадета (свидетелството) и избра за себе си името Абдуллах (раб на Аллах). Това събитие развълнува молещите се хора, като всички го поздравиха и го приеха с отворени сърца. Районният мюфтия на София г-н Мустафа Избищали лично му връчи Свидетелство за встъпване в Исляма. Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!".


"От последното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога", уточнява Величкият епископ Сионий. Видинска света митрополия определя тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.

Ето и цялото съобщение на Видинската митрополия:

Видинска света митрополия информира, че се оттегля от предвидения празник на 05.12.2012 г., организиран от Районно мюфтийство - Монтана във видинската джамия на Осман Пазвантоглу във връзка с мюсюлманския ден „Ашуре".

Видинска света митрополия е съорганизатор на деня, но се оттегля поради следните причини:

Тенденциозното публикуване на официалния сайт на Главно мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма, както и оскърбителните думи, насочени срещу християнската вяра, че е в „заблуда". ("Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!") От следното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога.

Видинска света митрополия винаги е имала твърди, добронамерени и изпълнени с любов чувства относно ръководството на мюсюлманското изповедание, както и към вярващите мюсюлмани и това ще остане и занапред, но в така тиражираните послания срещу чистотата и устоите на Христовата вяра няма да присъства неин представител на мюсюлманската вечер „Ашуре".

Видинска света митрополия призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник, като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани, особено в един такъв труден - духовно и политически - нестабилен свят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
15062 58

Свързани новини

Коментари 58

Добави коментар
Непознат

2015.09.22 | 02:11

58
АУУУУ що за хора сте?То бива може да си злобен ,ама чак толкова.Какво сте тръгнали да критикувате човека толкова мюслюмани приемат християнството и какво от това? В кой век живеем? ВСЕКИ има пълното право да вярва на това което му носи удовлетворение на душата.

2015.06.06 | 14:22

57
na mqikavi putkata ot saita NOVINI DAGO LIJETE NA ISUS
Данчо 50

2015.06.06 | 14:21

56
Явно в богословския факултет на нищо не са го научили. Жалко е, че безбожници подготвят бъдещите духовници.
fg1erthehtethr

2015.06.06 | 14:18

55
تکبیر
Религията е за човека

2013.03.02 | 15:01

54
Религията трябва да е за духа и да е вън от политиката всеки сам си избира пътя а и Аврам,Исус и Мохамед са пратеници на един Бог ,Мюфтиството преиграва с това афиширане с цел евтин ПР ала Сидеров....
Aida_v

2013.01.14 | 17:44

53
Ей,голям шум за някакъв учил - недоучил бивш свещеник.Какъвто християнин е бил,такъв ще е и мюсюлманин,т.е.- никакъв!Нито християнството е загубило,нито ислямът е спечелил нещо.Лошото е,че повечето българи са християни само по име,иначе щяха да знаят,че псувните и грозните закани НЕ СА част християнската религия...
мюсулманин...

2013.01.14 | 17:43

52
да..отново едни застават срещу други.защо....искам да кажа само едно две неща..кои както иска да ги разбира,това си е негово право...аз съм българин,живея тук,говоря български,но не съм християнин,не се срамувам и без притеснение заявявам че съм мюсюлманин....лично на мен никои не ми пречи,аз също се опитвам да не преча на никого,--,вярвам в доброто ,в правдата в господ-неща,които и християнството и истинския ислям го изповядват.не разбирам защо някои трябва да приема и ли да отрича нещо-религия,принципи или не знам точно какво, един вид грешно самоопределяне може би. ..не може ли да се приеме че съществува нещо,сила или бог,кои както иска..за които всички сме еднакви, пред които всички сме отговорни независимо...четох разни коментари...които гласят да си отиваме питам къде?, ...на сапун...,смърт на корана..аз лично съм си у дома,и ще умра тук.за сапуна, не мисля малко е остарял този метод,няма да се връщаме към втората световна..а за корана които иска да научи нещо за истински ,чист ислям нека го прочете.прочетете и библията (аз съм я чел.)и може би ще ви се разяснят някои неща,, а не да излезеш и да кажеш,тези трябва да умрат,за по лесно да не се хабят куршуми, на сапун.. човека,решил да приеме исляма,добре.нито мога да го поздравя нито да го укоря ..не знам какви му са мотивите,и честно не ме засяга.право на личен избор..които си има последици разбира се, също не ме интересуват.като има и хора мюсюлмани приели християнството,аз не бих дръзнал веднага да ги обявявам за предатели,пак казвам личен избор. заявявам само че на мен лично не ми харесват тези публични демонстрации..спекулации-изострещи и без това напрегнатата ситуация,при което излизат две духовни урганизаций-мюс.и хрис.едните така другите у нака-ако сте християни не правете това в името.. ако сте мюсюлмани правете онова.. грешно според мен.няма значение,стана много дълго..не убятно е просто това.пожелавам преди всичко да сме добри и свестни хора а после да се делим кои както иска ,статус и т. н.и със сигурност ще си оправим и другите проблеми....
Боримечката

2012.12.05 | 17:00

22
Ей, Човек! Искам да те поздравя! Не съм срещал скоро такова искрено и стойностно изявление по сайтовете и форумите! Изцяло подкрепям твоята емоция и разсъждения! Което ми дава надеждата, че здравият разум и добрите хора ще продължат да съществуват в Нашата Родина!

2012.12.05 | 16:59

21
Прав си ама си личи, че си наивник. Разделяи и владеи - това е била винаги тактиката за потискане на тълпата - мусулмани/християни, селяни/грайдани, работници/интелигения, агенти на ДС/необвързани, комунисти/некомунисти. В България управлява комунистическата клика и милиционерските и помагачи, които са вярни на рускате имперски интереси. Русия винаги е била против Турция, а мюсулманите в БГ се олицентворяват с турските интереси, което в по-голяма част е вярно. Така че докато ги има Русия и Турция, мюсулманите в БГ ще са пренебрегнати. Освен това управлението на българската църква е пропито от ДС агентура и същто слугуват на руските интереси.
А Бог е един

2012.12.05 | 00:35

16
Точно така, вярата е личен въпрос. Вървиш по пътя, който ти харесва, на там където виждаш това, което търсиш. В постоянните си разпри забравихме, че принадлежим на едно племе - това на човеците.
ннддаа

2012.12.04 | 20:38

7
Много вярно казано!Адмирации!!
Тои

2013.01.13 | 10:15

51
Това е глупав човечец пълен та.ак
Таня

2013.01.13 | 10:15

50
Този Абдуллах Михал-Атанас Михайлов всъщност положи основите на Християно-Мясолманската дружба.И посочи правият път.Край на Войните и братоубийството.
Xaxa

2013.01.12 | 21:30

49
Да бе, вярвай си.Той и Касиус Клей (Мохамед Али) стана резак преди много години ама не съм видял да спрет войните и братоубииствата.
dragan

2013.01.05 | 21:02

48
Bih otriazal glavite i na edinia i drugia.Van semitskite religii ot Balgaria. Slava na Tangra,boga,koito dade na Balgaria maje,jeni i veli4ie.Hristianstvoto dade edni ovce ,koito sa ma4kani i do dnes.Van bradatite popove,imami i iudeiski filosofi ot Balgaria. Sin sam na iuna6ko pleme i takav 6te si ostana dori i da sam poslednia.
Tommy_Vercetti

2013.01.05 | 21:00

34
Много си прав, пич! Докато сме вярвали в Тангра сме били чудовища! Никой не е смеел да си прави шегички с нас по времето на Аспарух, Тервел и Крум! Никифор лично го е изпитал! Тогава наистина сме били сила! А откакто приемаме християнството, какво? Две робства и постепенно изчезване на българския свиреп воин! Християнството ни учи да бъдем покорни овце, а езичеството- кръвожадни и жестоки бойци! Ислямът и християнството не струват, Тангра е истината!
DO TANGROVERECA

2012.12.04 | 19:41

3
TI DNES ISPI LI SI HAP4ETATA?

Добави коментар

Водещи новини