Кувейт остана без правителство

  • 03 декември 2012 16:31

  • 678
  • 0
Кувейт остана без правителство
©

Кувейтското правителство подаде оставка, предаде ИТАР-ТАСС.

Емирът на малката държава прие искането на кабинета заради конституцията, която нарежда кабинетът да подаде оставка след проведени парламентарни избори. Сегашното правителство ще продължи да изпълнява функциите си, до първото заседание на новия законодателен орган, обявено за 16 декември. Очаква се монархът Сабах ал Ахмед ал Джабер ас Сабах да номинира новия министър-председател следващата седмица. Новият премиер ще трябва да от своя страна да обяви състава на водения от него кабинет.
Предсрочните избори се проведоха в събота. За пръв път представители на шиитското малцинство получиха почти 30 на сто от местата в еднокамарния парламент (15 от 30). Заради бойкота от страна на опозицията процентът избиратели упражнили правото си на глас бе 38,8%, като опозицията посочва, че едва 26,7 на сто от гласоподавателите са участвали във вота.

Емирството е обхванато от политическа криза. Първите предсрочни парламентарни избори се състояха на 2 февруари. Вотът обаче не можа да разреши противоречията между правителството и опозицията, съставена от либерали, националисти, ислямисти и племенни вождове.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
678 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини