Отглеждат овощни дръвчета в Космоса

  • 03 декември 2012 14:58

  • 1306
  • 0
Отглеждат овощни дръвчета в Космоса
©

Китайските космонавти ще отглеждат зеленчуци на своите извънземни бази, от които ще получават кислород и храна, пише агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на заместник-директора на Китайския център за изследвания и подготовка на космонавти Ден Ибин.

В пекинския изследователски център бил проведен научен експеримент с двама участници. При опитите били създадени механизмите за балансиран обмен на кислород, въглероден двуокис и вода между човека и растенията в затворено пространство, пише inews.bg.

В изолирана камера с обем 300 кубически метра били създадени условия за пълноценното снабдяване на изследователите с въздух, вода и храна. Там отглеждали четири вида растения, поглъщащи въглеродния диоксид и отделящи кислород за двамата участници в експеримента. Тези растения им служели и за храна, като ги снабдявали с пресни зеленчуци.

Подобен експеримент, при който се използва "контролирана екологична система за поддържане на живота", бе проведен за пръв път в Китай. Той е от съществено значение за дългосрочното осъществяване на китайските пилотирани космически полети, подчерта Ден Ибин, цитиран от БТА.

Подобни установки ще се превърнат в първообраза на третото поколение животоподдържащи системи за китайските космонавти. По-нататък към тях ще бъдат интегрирани животни и микроорганизми за рециклирането на водата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини