Млади български учени: Крещящи са проблемите в родната наука

  • 03 декември 2012 11:14

  • 1947
  • 0
Млади български учени: Крещящи са проблемите в родната наука
©

Млади български учени от различни университети и институти в чужбина изпратиха отворено писмо до президента, премиера, председателя на парламента и до министъра на образованието, съобщи БНР. 

Младите учени изразяват съпричастност с колегите си в България и говорят за крещящи проблеми в управлението на българската наука.

В отворено писмо учените от университетите Принстън, Калифорнийския технологичен институт, Харвард, Йейл, Пенсилванския университет, Института по молекулярна патология, Бостанския университет и Университета на Хайделберг заявяват, че са потресени от събитията от последните седмици, свързани с българската наука и по-специално с Фонд "Научни изследвания".

С това писмо младите учени зад граница отправят предупреждение към управляващите, че следят техните действия. За разлика от други пера на финансиране, науката е по своята същност прозрачна - се казва в писмото. Постиженията на всеки учен са документирани в научната литература и са видни за всички. Според младите учени зад граница основните решения са три. Средствата, отредени за научни изследвания, да се разпределят по прозрачни официални правила. Нужен е и устойчив механизъм за техния контрол. Безобразната кадрова политика във Фонд "Научни изследвания" и останалите институции трябва да се прекрати - се казва още в писмото. Отговорни постове трябва да се заемат единствено от учени с доказан и безспорен авторитет - пишат още младите учени зад граница.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1947 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини