Спецченгета от 23 държави обмениха опит във Франция

  • 03 декември 2012 10:58

  • 670
  • 0
Спецченгета от 23 държави обмениха опит във Франция
©

Елитни полицейски части за борба с тероризма от 23 държави са обменили миналата седмица опит на среща във Франция, съобщава вестник "Дерниер йор".

Разглежданите сценарии са включвали взимането на 150 заложници във влак Евростар в тунела между Франция и Великобритания или във влак Талис по направлението Париж-Брюксел от фундаменталист. Друга обсъдена възможност е била предприемането на терористични действия срещу големи стадиони или концертни зали. Отправната точка в семинара е било виждането, че повечето от най-тежките ситуации с взимането на заложници (80 процента) могат да намерят решение на основата на преговори с похитителите, само със силата на словото, "с минимум насилие, максимално ефикасно", пише вестникът.

Специалистите по преговорите в извънредни ситуации са обсъдили също случаите, при които заложниците взимат страната на похитителя, тъй като приемат намесата на специалните сили като заплаха за живота си. Друга тема са били отвличанията на плавателни съдове край бреговете на Сомалия - далеч от родината на похитените, при продължителни преговори с похитителите под влиянието на
изтощението от дългата липса на сън.

В срещата във Военното училище на Франция са участвали 40 експерти, сред които представители на Генералния комисариат на специалните части (Белгия), ФБР (САЩ), Скотланд Ярд (Великобритания), Бундескриминаламт (Германия), както и специалисти от Япония, Хонконг и Израел. Домакини са били антитерористичното звено на френската полиция "Ред" и групата за намеса към националната жандармерия на Франция.

Последвайте канала на

БТА
670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини