Хилари Клинтън пристигна в Прага

  • 03 декември 2012 06:31

  • 745
  • 1
Хилари Клинтън пристигна в Прага
©

Държавният секретар на САЩ Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 пристигна в Прага за преговори, съсредоточени главно върху енергийната политика, предаде АП.

Прага е първият етап от петдневната европейска обиколка на Клинтън. От Чехия тя ще отлети за Брюксел, където заедно с външните министри на страните от НАТО ще дискутират молбата на Турция на нейна територия да бъдат разположени противоракетни комплекси "Пейтриът". В Брюксел държавният секретар на САЩ ще се срещне и с външния министър на Пакистан Хина Рабани Кар. Последните два етапа от обиколката на Клинтън са в Ирландия и Северна Ирландия.

Основната задача на Клинтън в Чехия е да убеди чешките лидери в предимствата на договор с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на два нови енергоблока в АЕЦ "Темлин", където друг основен претендент за доставка на оборудване е руската Атомстройекспорт. Общата стойност на проекта се оценява на 10 милиарда долара. Основен акцент в позицията, която ще отстоява Клинтън, е високата надеждност на оборудването на "Уестингхаус" и необходимостта Прага да намали енергийната си зависимост от Русия, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
745 1

Коментари 1

Добави коментар
nemane

2012.12.03 | 11:57

1
Сигурен съм, че този вампир, няма да постигне нищо в Чехия. Чехия е ДЪРЖАВА, това не е България., там живеят и работят държавници. А тука бандити.

Добави коментар

Водещи новини