Обвиниха собственик на румънска авиокомпания в източване на еврофондове

  • 02 декември 2012 21:01

  • 748
  • 0
Обвиниха собственик на румънска авиокомпания в източване на еврофондове
©

Букурещкият съд реши днес задържането в предварителния арест за 29 дни на собственика на нискотарифната румънска авиокомпания "Блу Еър" Нелу Йордаке. Той е обвинен от прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в документни измами и злоупотреба с еврофонодове, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано. Нелу Йордаке беше задържан вчера по обвинения в неправомерно пренасочване на средства, документни измами и пране на пари във връзка с изпълнението на договор, финансиран с еврофонодве, на друга негова фирма – "Ромстрейд".

Според НДБК в качеството си на управител на "Ромстрейд" Йордаке е пренасочил неправомерно сумата от 15 000 000 леи (над 3,3 млн евро), получени за проектирането и изпълнението на първия участък от магистралата Нъдлак - Арад (Западна Румъния), 85 процента от чийто строеж се финансира от кохезионния фонд на ЕС.

Същевременно в други 20 търговски операции, които нямат връзка с този проект, Йордаке е подтикнал служители на своята фирма да фалшифицират финансови документи, се посочва още в съобщението на НДБК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
748 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини