Израел блокира милиони евро за Палестина

  • 02 декември 2012 14:49

  • 2454
  • 0
Израел блокира милиони евро за Палестина
©

Израелското правителство съобщи, че блокира прехвърлянето на Палестинстката власт на приходите от мита, които събира вместо нея. Решението дойде, след като Общото събрание на ООН даде на Палестина статут на държава-наблюдател, която не е член на организацията, съобщава БТВ.

Министърът на финансите Ювал Щайниц е обявил в началото на заседанието на правителството, че ще бъдат блокирани 460-те милиона шекела (около 92 милиона евро), които този месец трябваше да бъдат прехвърлени на палестинците. Държавното радио цитира обяснението на министъра, че правителството отдавна е било предупредило, че ще реагира по този начин, ако палестинците настояват да получат по-висок статут в ООН. Блокираните суми ще отидат за погасяване на дълговете, които има Палестинската автономна власт към националната електрическа компания на Израел.

В отговор на повишаването на палестинския статут в ООН в петък Израел обяви, че ще построи 3000 жилища на Западния бряг и в Източен Ерусалим. На това намерение отговори в неделя ЕС в лицето на върховния си представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън, която призова Тел Авив да се откаже. „ЕС многократно е заявявал, че разпространяването на колониите е незаконно от гледна точка международното право и представлява пречка за мира. Поисках от израелското правителство да покаже ангажимента си за подновяване на преговорите, които имат за цел прекратяване на конфликта и окупацията, като не продължи този проект”, заяви тя.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2454 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини