Уволниха висш ирански полицай заради убит в затвора блогър

  • 01 декември 2012 20:16

  • 831
  • 0
Уволниха висш ирански полицай заради убит в затвора блогър
©

Началникът на звеното в техеранската полиция за борба с киберпрестъпността е бил уволнен заради смъртта на блогър в  затвора, предаде Ройтерс.

Малко известният 35-годишен ирански блогър Сатар Бехешти, критик на правителството, бе арестуван на 30 октомври след  получени смъртни заплахи. Няколко дни по-късно той почина, като преди това се оплака, че е бил изтезаван. Смъртта му предизвика  протестите на западни правителства и Амнести интернешънъл.

В съобщение, поместено днес на уебсайта на националната полиция на Иран, се посочва, че шефът на техеранската  киберполиция е отстранен от поста си заради "недостатъци и  слабости в адекватния контрол върху подчинените". Иранската  телевизия Прес ТВ и полуофициалната телеграфна агенция Мехр  идентифицираха уволнения като Мохамад Хасан Шокриан.

Миналия месец иранският парламент образува специална комисия, която да проучи случая с блогъра, а съдебните власти  заявиха, че ще действат "бързо и решително" спрямо отговорните.  По-рано тази седмица депутатът Мехди Даватгари каза, че  киберполицаите незаконно са държали в затвора покойния Бехешти,  за когото не е имало заповед за арест.

Властите са арестували седмина заподозрени съучастници в убийството на задържания, а представител на съда каза, че на пет места по тялото на Бехешти има натъртвания.

Полицейското звено за борба с кибернетичната престъпност в Иран, известно с абревиатурата ФАТА, бе създадено през 2011 г. след спорните президентски избори през 2009 г., породили масови протести, организирани отчасти чрез социалните мрежи в интернет, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
831 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини