ГДБОП задържа трима за пране на пари

  • 01 декември 2012 11:42

  • 1620
  • 0
ГДБОП задържа трима за пране на пари
©

Трима са задържани за пране на пари при спецакция на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР. През регистрирана в страната ни банкова сметка са „изпрани” над 5 000 000 щатски долара. Служителите на ГД „Борба с организираната престъпност“ са провели спецакцията на територията на София.

Тя е във връзка с операция на служители от Агенция за борба с наркотиците (DEA) в САЩ. Действията, реализирани под ръководството на Специализираната прокуратура, са насочени към неутрализиране на престъпна група - част от международна организация, занимаваща се с пране на пари в особено големи размери.

В хода на спецакцията било установено, че ръководител на групата е 35-годишната Г.Ч. от София, която на 21 ноември била обявена за издирване чрез Интерпол. В периода от 1 януари 2010 до 13 ноември 2012 година чрез уебсайт Г.Ч. получавала заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство. По време на разследването служители на DEA документирали извършени преводи от банкови сметки, открити в българска банка, към аптеки в САЩ.

Оттам противозаконно били издавани рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества. Претърсени се пет адреса на територията на столицата. Оттам са иззети банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри, мобилни телефони.
С полицейска мярка за 24 часа са задържани Г.Ч. на 35 години, Г.К. на 36 години от Бургас и М.М. на 63 години от Хасково. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Служителите на Интерпол са уведомени за предприетите спрямо Г.Ч. действия.

Същевременно в САЩ служители на DEA са арестували още деветима чужди граждани, на които са повдигнати обвинения във връзка с осъществяваната престъпна дейност.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321 във връзка с чл. 253 от НК. Операцията е проведена вчера. Действията по разследването продължават.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини