Moody's "понижи" ЕМС

  • 01 декември 2012 07:55

  • 1176
  • 1
Moody's "понижи" ЕМС
©

Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) понижи с една степен кредитния рейтинг на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), предаде Франс прес. Така рейтингът на фонда става от Ааа на Аа1 с негативна прогноза за кредитоспособност.

Причина за решението е това, че неотдавна агенцията понижи с един пункт кредитния рейтинг на Франция, която заедно с Австрия,
Германия, Люксембург, Холандия и Финландия е един от ключовите акционери на фонда.

В началото на октомври еврозоната създаде постоянен стабилизационен фонд - ЕСМ, който да замени досегашния Европейски фонд за финансова стабилност. Европейският стабилизационен механизъм ще заработи в пълен обем до края на годината, когато всички страни от зоната внесат своя дял във формирането на капитала му. Заемните възможности на ЕСМ са около 700 млрд. евро.

Директорът на ЕСМ Клаус Реглинг разпространи изявление, в което изразява недоумение от решението на Мудис, което по думите му е "трудно за разбиране", предаде АФП. "Не сме съгласни с подхода на агенцията, която не взима под достатъчно внимание солидната институционна рамка на ЕСМ, политическите ангажименти и структурата на капиталите", посочва Реглинг.

Последвайте канала на

БТА
1176 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.12.01 | 16:46

1
оставаше и да сте съгласни

Добави коментар

Водещи новини