Гърция обяви мораториум върху предоставянето на гражданство

  • 01 декември 2012 07:28

  • 3496
  • 2
Гърция обяви мораториум върху предоставянето на гражданство
©

Министерството на вътрешните работи на Гърция обяви в петък мораториум върху предоставянето на гръцко гражданство, предаде РИА Новости. Тази мярка се налага на фона на нарастващата неприязън към имигрантите в гръцкото общество.

В частност, ще бъде замразено подаването на документи за гражданство, разглеждането на документи и приемането на решения, както и полагането на клетва на нови граждани и тяхната регистрация. Това се прави в очакване на все още непубликуваното решение на Върховния съд, което отменя приетия през 2009 година Закон за имиграцията. Този закон за пръв път позволява деца на имигранти да придобиват гръцко гражданство, ако те са родени и се учат в Гърция при условие на многогодишно пребиваване на техните родители на гръцка територия.

Съгласно този закон гражданство са получили сравнително не много деца на имигранти, въпреки това отменянето му беше едно от програмните изисквания на лидера на десноцентристската партия „Нова демокрация” Андонис Самарас, който стана премиер след предсрочни избори през юни тази година.

Позицията на „Нова демокрация” съществено се затвърди на фона на общата радикализация на гръцката политика. Неонацистката партия „Златна зора”, която настоява за изгонването на всички имигранти от Гърция и се опитва да прокара етнически чистки в детските градини, днес е трета по популярност след „Нова демокрация” и левите радикални партии.

Заявлението на правителството за мораториум на предоставянето на гражданство предизвика триене в управляващата коалиция. Своето недоволство от решението изразиха влизащите в коалицията левоцентристи и лявата партия ДИМАР. В частност, своите опасения изрази министърът на правосъдието на страната Андонис Рупакьотис, а ръководството на левоцентристите окачестви разпоредбата на министерството на вътрешните работи като „незаконно”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3496 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.12.03 | 16:11

1
Bravo! 6apka im svalqm na tiq garci!

2012.12.03 | 16:12

2
Да гледа се какво е мнението на народа. Тук народа кучета го яли.

Добави коментар

Водещи новини