САЩ подготвяли правила за целенасочени убийства

  • 30 ноември 2012 13:46

  • 2887
  • 3
САЩ подготвяли правила за целенасочени убийства
© Getty Images/Guliver

Белият дом разработва правила за ликвидиране на терористи по света, съобщава в. "Ню Йорк таймс".

По информация на изданието правителството е започнало да кодифицира разпоредбите в тази област преди президентските  избори в САЩ, когато е изглеждало, че републиканският претендент Мит Ромни има шанс да влезе в Белия дом. По думите на служител, пожелал анонимност, президентът Барак Обама не е искал да остави "безформена" програма на своя приемник.

Правилата сигурно ще останат в тайна, но самият факт, че се правят подобни усилия, е първата стъпка към признаване, че когато САЩ убиват хора извън бойното поле, това трябва да става съгласно официални ръководни принципи, основаващи се на върховенството на закона, особено когато е застрашен животът на американски граждани.

От осем години САЩ прилагат програма за убиване на терористи, свързани с Ал Каида и талибаните, извън бойното поле в Афганистан, но никога не са признавали официално за това. ЦРУ е нанесло 320 удара с безпилотни самолети в Пакистан от 2004 г., при които са загинали най-малко 2560 души, включително поне 139 цивилни, показват данни на уебсайта "Лонг уор джърнъл", който следи операции за борба с тероризма. Още 55 удара са били нанесени в Йемен, посочва вестникът. Американското правителство никога не е обяснявало в подробности как се избират тези мишени. То не е казвало дали САЩ убиват само хора, свързани с организации, участвали в атентатите на 11 септември - такова ограничение наложи Конгресът, когато позволи използване на военна сила през 2001 г.- или са свободни да ликвидират всеки, когото преценят като заплаха за Америка. Служители твърдят, че САЩ преследват само лица, които попадат в законовите разпоредби, одобрени през 2001 г., но американската общественост и светът няма как да разберат дали тези решения се вземат на момента за всеки конкретен случай, нито как те биха били тълкувани от бъдещите президенти на САЩ, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

БТА
2887 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
...

2012.12.02 | 20:34

3
Иначе казано: Узаконяване на политическите убийства.. Всеки несъгласен с марионетките на САЩ в разните държави ще му пращат мутрите на ЦРУ и Мосад !!
Нашенец.

2012.12.02 | 20:34

2
Това е признание за ,за своеволията на американците ,които смятат че света е дивия им запад.Директно са за съда в Хага,Не можеш своеволно да убиваш хора на чужда територия зашото е тероризъм!!! Просто съм отвратен от тях!!! На кого ли приличат,или само се правят на американци???
dragan

2012.12.01 | 23:35

1
Da ,ama ne se gasi tui 6to ne gasne.Izvinete za latinicata,no kirilicata mi e tolkova razbarkana na klaviaturata 4e niama kak ina4e.

Добави коментар

Водещи новини