Парламентът забрани лова на кафява мечка

  • 30 ноември 2012 10:45

  • 875
  • 1
Парламентът забрани лова на кафява мечка
© Булфото

Парламентът забрани лова на кафява мечка на територията на България. Забраната е записана в промени в Закона за лова и опазване на дивеча, които депутатите приеха на първо четене.

В промените е записано, че министърът на земеделието и храните може да издаде разрешително за отстрел на кафява мечка като изключение от забраната в особени случаи и при спазване разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Предложените промени са свързани със започналата наказателна процедура срещу България за регламентирания в закона ред за определяне на годишна квота за отстрел и за издаване на разрешителни за отстрел на мечки.

Предвижда се кафявата мечка да бъде извадена от приложение 1 като ловен вид. Председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева посочи, че с предлаганата промяна се връща действащото до края на 2010 г. законодателство. През 2010 г. е въведена минимална квота от три процента и максимална квота от 8 процента за отстрел на кафява мечка, обясни Танева и добави, че в момента отменят задължителната минимална квота. По думите й през 2010 са издадени разрешителни за отстрел на 14 мечки, а са отстреляни осем, през 2011 разрешителните са 15, а отстреляните мечки са девет. През тази година са издадени 12 разрешителни, а са уловени две животни.

Венцислав Лаков каза, че в България и Гърция има проблем със свръхпопулацията на кафявата мечка, докато в други страни няма проблем. Той посочи, че през тази година са регистрирани 29 нападения. Тази мярка ще доведе до увеличаване на популацията, прогнозира депутатът от "Атака". Той добави, че според Министерството на околната среда и водите те са 550, а според земеделското над 800. Парламентарната група на ловците да се вземи в ръце и да не приема тези промени, призова Лаков. Димчо Михалевски попита защо се е наложила промяната от 2010 г. Според него в една част от Родопите няма проблем, защото не спазват закона, а проблем има, където той се спазва. Проблемът според Михалевски би се решил, ако започне разселване на мечките от хабитата, който обитават, защото той е малък. Той посочи, че няма да подкрепят законопроекта и ще внесат промени в Закона за биологичното разнообразие, предвиждащи разселване на мечките. Според Лъчезар Тошев /Синята коалиция/ кафявата мечка е защитен вид и той не трябва да се отстрелва.

Последвайте канала на

БТА
875 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.11.30 | 14:36

1
То щото пълно мечки - блъскат се по горите не могат да се разминат сетили се кога да го забраняват - я гледайте някое законче за помиярите по улиците да измислите ами стига се занимавахте с глупости!

Добави коментар

Водещи новини