Антон Станков: Високият процент осъдителни присъди е тревожен

  • 29 ноември 2012 14:42

  • 1538
  • 4
Антон Станков: Високият процент осъдителни присъди е тревожен
©

България е на дъното на класацията "Световен проект за справедливост" по правосъдие, по качество на наказателно правосъдие е на 81 място от общо 97 държави. Наказателното правосъдие в България е на една позиция преди Пакистан.

"За първи път такава класация попада в моето внимание", каза в интервю за БНР бившият правосъден министър Антон Станков.

Класацията се провежда от една неправителствена американска организация и е интересно какви са критериите, по които са дадени оценките и кой е дал оценките.

"97 процента от наказателните дела в България завършват с осъдителни присъди. Така от една страна е тази унизителна класация за българското наказателно правосъдие, от друга - високият процент на осъдителни присъди. Такъв висок процент на осъдителни присъди е по-скоро тревожен. Съдът не трябва да бъде придатък към прокуратурата. Той трябва да раздава справедливост", каза той.

Станков заяви, че адмирира дискусията за отмяна на доживотния затвор без право на замяна, тема поставена във фокуса на вниманието от вицепрезидента Маргарарита Попова.

"Този вид наказание се прилага в изключително тежки случаи, то замени смъртното наказание. Мисля, че следващата стъпка трябва да бъде направена. Проблемът е много тежък и трябва да бъде подложен на дискусия", каза Антон Станков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1538 4

Коментари 4

Добави коментар

2012.12.01 | 11:13

4
Тез които са писали че 97 процента от присъдите сазавършили с осъдителни присъди явно са били много пияни или надрусани,абе идиоти почти всеки първи в България е оправдан,има споразумение,липса на доказателства и т.н.изроди тъпи
Наблюдател

2012.11.30 | 07:28

3
Станков, Станков, ти си мръсник. Ти си придатък на криминалния контингент. При толкова неразкрити престъпления и толкова много оправдателни присъди за престъпниците, трябва да се премахне и доживотния затвор, за да се развържат ръцете на престъпниците. Анархията ще е пълна и всеобхватна. За каква държава говорим тогава?

2012.11.30 | 00:53

2
как ше е тревожен? ако има престъпление трябва да има осъдени хора, щом има осъдителни присъди значи всичко е както трябва в съда..вече разследването как работи и дали не изкопчват самопризнания с бой и заплахи е съвсем отделен въпрос и е проблем на полицията, а не на правосъдието...или пък може би проблема е че двете институции са си твърде близки..

2012.11.29 | 22:20

1
при този висок процент осъдителни присъди съдебната система изобщо не се справя с с престъпността. толкова голяма престъпност като сега никога не е имало в държавата ни. и това помилване на изверги, които излизат и вършат нови престъпления е гавра с народа ни. издържаме съдебна система от която няма никаква обществена полза

Добави коментар

Водещи новини