Сивата икономика в Пловдивско се свива

  • 27 ноември 2012 14:51

  • 1822
  • 0
Сивата икономика в Пловдивско се свива
©

Дискусия „Как да спрем сивата икономика да краде от нашите пари” по проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика ” се проведе в пловдивското село Брестник. Проектът е осъществен от Асоциацията на индустриалния капитал с подкрепата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г.

На дискусионната среща бяха представени потенциални мерки за ограничаване и превенция на неформалната икономика, а също и социологически проучвания по проекта, предаде БНР.

Според социологическото проучване в сравнение с 2010 г. има промени в оценките и нагласите за правене на бизнес като намалението в сивия сектор е с 6 до 10 пункта. Данните от двете категории изследвани групи - на работодатели и наети лица представи ключовият експерт социолог доц. д-р Емилия Ченгелова.

Според работодателите, сивият сектор през 2012 г. е 42%, сега - 36,8%. Има браншове и региони, които са по-високо рисково натоварени и предразположени към сиви практики с възможност за укриване на реални печалби и операции до две трети.

По отношение на сивите практики, Пловдив и Южен централен район са в средните нива.

Доц. Ченгелова съобщи, че социологическото проучване е проведено според европейски практики на изследване. То е представително за страната е и е с високо ниво на откровеност.

Последвайте канала на

1822 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини