Категоризация на спортните клубове у нас

  • 25 ноември 2012 12:05

  • 1343
  • 0
Категоризация на спортните клубове у нас
© Булфото

Подобно на хотелите, спортните клубове в България също ще бъдат категоризирани. От Спортното министерство поясниха, че промяната трябва да бъде въведена най-късно до няколко месеца, предаде ТВ 7.

Целта на категоризацията е да се сложи ред в спортните клубове, обясниха от ресорното министерство. Другата идея - да се заплаща според постиженията, за да може да се налеят повече средства в тези от тях, които носят слава на страната. Промяната ще обхване всичките 4 700 клуба у нас. Категориите ще бъдат три. Как ще се определя - първо ниво ще бъдат тези клубове, които развиват всички възрастови групи в съответния спорт. След това клубовете ще се класират по брой спечелени медали от големи първенства и предлагани услуги на гражданите.

Според самите спортисти, за да се подобри нивото на състезателите, трябва да се намали броят на самите клубовете. Ако трябва да се направи равносметка - данните изглеждат така: най-много са футболните отбори – 721, тези по лека атлетика – 150, а волейболните тимове – 134. Баскетболните отбори и тениса също не отстъпват. Това са и спортовете, които пълнят най-много залите.

Националът по волейбол Георги Братоев е изминал дълъг път, за да стигне до представителния тим. Той има десет години стаж зад гърба си и хиляди часове в тренировъчната зала. За разлика от Братоев, който е чувал хиляди пъти името си на терена, в други спортове действителността е различна. Въпреки медалите, които носят някои от гимнастичките ни, самите те признават, че публиката им е по-малобройна. Освен това, те често остават неизвестни дори и в спортните среди.

Грета е 16-годишна състезателка по художествена гимнастика, заслужаваща аплодисменти. Не само заради медалите, а и заради жертвите, които прави в името на спорта. От години тя тренира шест дни в седмицата, с един почивен. Резултатът - златен медал на Републиканското по художествена гимнастика, първо място по естетическа гимнастика, бронзов медал на Европейското и седмо място на Световната купа.

Успехите обаче имат цена. Три момичета от нейната група не успели да се запишат в гимназията, която искат. Единствената причина – датата на последната матура съвпада с тази на Европейското първенство, на което те участват. И въпреки че се върнали с медал, нито една държавна институция не пожелала да им съдейства. И друго - всички трика, с които участват на състезания, са шити от техните родители.

За разлика от сценичните дрехи на нашите момичета, костюмите на рускините, например, струват по няколко хиляди евро. И макар обикновените зрители да не правят разлика, гимнастичките знаят кога един костюм е уникален и кога – ушит в домашни условия.

Това е причината при една от първите изяви на ансамбъла момичетата да излязат без самочувствие в залата – триката им била с пайети, вместо с полускъпоценни камъни. Нещо, което както се оказа, отдавна е демоде в този спорт. Липсата на средства са причина и по време на Световното да излязат с бели трика с черни и розови мотиви, а палките да са в оранжево.

Последвайте канала на

1343 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини