Обвиняват българка, че е тормозила възрастни хора в Италия

  • 25 ноември 2012 11:55

  • 1864
  • 0
Обвиняват българка, че е тормозила възрастни хора в Италия
©

Българка попадна в разследване в Италия заради мистериозната смърт на възрастни хора в старчески дом. Живка Хаджидимова е обвинена в побой над пациенти, неглижиране на задълженията си, кражба на лекарства, единствено на базата на свидетелските показания на две служителки, които „проспиват” инцидент, след който пациент почива.

Случаят се влачи вече шеста година, а съпругът й д-р Илко Димов заяви пред БТВ, че очаква българската държава най-после да реагира адекватно: „Искам намеса на българската държава по начина, по който се намеси в Либия. Извършено е умишлено престъпление срещу българска гражданка, което е прикрито”.

По думите му, съпругата му, която работила като асистент, е обвинена за това, че е „пребивала призраци”, тъй като хората, за които става въпрос, са починали, още преди да е започнала работата си в старческия дом. Обвиненията за бой над пациенти също падат, след като над 6000 часа записи не показват и „един шамар”.

Показанията на двете служителки, които стават основната и единствена причина за арест и обвинения, стигат до разкази за изхвърляни от прозорците възрастни хора – нещо, което също не е доказано.

Д-р Димов обяснява действията им като опит да избягат от обвинения срещу тях самите. Насочват атаката си към чужденките сред персонала. В случая са вкарани българка и още две румънки, които обаче сключват споразумение с прокуратурата и получават условни присъди.

Избират „по-лесния” начин, тъй като без средства няма как да се бориш срещу липсващото правораздаване в Италия, обяснява съпругът на Живка Хаджидимова.

През годините от 2006 насам той търси помощ и от европейските институции, които обаче благодарят за информацията, казват, че не могат да помогнат и препращат към Европейския съд по правата на човека. От българска страна също не му подават ръка. Затова той изпраща писма от по 20 страници до „десетте най-големи” в държавата и очаква реакция.

Последвайте канала на

1864 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини