Исландия става Македония?

  • 24 ноември 2012 13:58

  • 12904
  • 4
Исландия става Македония?
©

Хиляди са вече предложенията за смяна на името на Исландия - кампания, подета от исландската Агенция по туризма с цел възвръщане на имиджа на северната страна, който пострада от колапса на исландските банки и от финансовата криза, пише в. "Кориере дела сера".

Предложенията за ново име на Земята на ледовете (както е преводът на името на Исландия) се правят по интернет в сайта на Агенцията по туризма до 21 март 2013 г. Победителят ще получи почетна исландска титла и парченце от Исландия, посочват организаторите на конкурса, без да навлизат в подробности. Естествено победителят ще гостува и в страната, за чието прекръстване е спомогнал.

Сред предложенията са Найсландия (в превод Хубавата страна), Вулканоландия, Бунтоландия (заради бунтовете, обхванали страната при финансовия колапс) или Еяфятлайокутъландия по името на вулкана Еяфятлайокутъл, който изригна през пролетта на 2010 г. и предизвика истински хаос в европейското въздушно пространство.

Сред предложенията има и по-поетични като Земя на птиците или Земя, пленяваща облаците. Привържениците на скандинавската митология пък се придържат към името Валхалаландия от Валхала, което в скандинавската митология означава Царството на убитите и е смятано за рай за най-отличилите се войни, намиращ се насред царството на скандинавските богове.

Сред предложенията фигурира и Исландия да бъде прекръстена на Македония, само за да бъдат ядосани гърците, които водят спор с македонците относно името на тяхната страна. Иначе името на Исландия е дадено през 900 г. от викинга Флоки Вилгердарсон. Според легендата той плавал с три гарвана на борда на кораба си, които пращал на разузнавателни мисии с цел откриване на нови земи. Така един ден с помощта на едната птица той се натъкнал на странния леден остров и го кръстил Земя на ледовете на базата на първото си, негативно впечатление, че става дума за негодна за оцеляване земя.

Последвайте канала на

БТА
12904 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Киро

2012.12.03 | 18:28

4
Хората от 900г си я наричат Исландия и сега заради еврейските номера (кризата) ще я преименуват. Нямам думи. А пък ако след всяка криза България си сменяше името сега да сме със 50 имена, за 1300г.

2012.11.27 | 21:06

3
ихаа до къде са стигнали..сега ще почакам да падне до 1 евро кв. метър и ще си я купя цялата :)))..после разбира се ще си я кръстя както си искам :Р
edin

2012.11.27 | 21:06

2
Моо ли и язе да си кажем мнението?:)За името де...Най и отива да се казва...КУРВОЛАНДИЯ-ем пари че прават от това дека най-многу го обичат, ем си е...самата истина де:)Айде, со здраве:)
Th3KIKO

2012.11.27 | 21:06

1
kyde e saita da moje i az da dam predlojenie :)

Добави коментар

Водещи новини