Северозападна България се обезлюдява

  • 23 ноември 2012 08:34

  • 2575
  • 2
Северозападна България се обезлюдява
©

Обезлюдяването в Северозападна България изправя местната власт пред невъзможност да осигури нормален живот на населението.

В община Кула край българо-сръбската граница повече от половината села са под 100 души. В тях няма магазини за хранителни стоки, няма здравно обслужване, връзката с общинския център се осъществява два пъти седмично. Затова общинските кметове настояват за изготвяне на спасителна програма за българския Северозапад, предаде БНТ.

В село Чичил са останали 65 души, повечето от които са над 70-годишна възраст. Тежи им изолацията и постоянният недоимък. Магазинът в селото затворил преди десет години.

Хляб се доставя три пъти седмично. Лекар не идва в Чичил и възрастните хора трябва да пътуват поне на 20 км., за да получат здравно обслужване и лекарства.

За съжаление, в днешните условия малобройното население в селата на Северозапада няма как да е обект за предоставяне на каквито и да е услуги, казва кметът на Кула Владимир Владимиров.

Би трябвало самата държава да се ангажира със Северозападна България и да бъдат отпуснати целево средства от държавния бюджет, за да могат тези общини поне малко да изплават от това състояние, смята д-р Владимир Владимиров, кмет на община Кула.

Чрез Националното сдружение на общините, кметове ще внесат предложение в Министерски съвет за изготвяне на спасителна програма за Северозапада.

Последвайте канала на

2575 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2013.12.03 | 04:33

2
predi godini po vreme na jivkov i selata koit byaha naseleni s malsinstva si byaha saştoto şto togaz si mılçahte no togaz si byahte dobre vsiçko vi se serviraşe na gotovo
ddddddd

2013.05.26 | 17:44

1
Фактите са на лице липса на условия за ивестиций; селското стопанство зле; заводите разпродадени не работят ;държавните структури редуцирани закрити; няма здравеопазване училища деца не се раждат няма кой млад човек да остане в тая мизерия ;социални плащания ниски ;крадесе поголовно ????? така ще е ставаме Софиянци управници ...........

Добави коментар

Водещи новини