Израел: Ще трябва да премахне властта на ХАМАС в Газа

  • 23 ноември 2012 08:08

  • 926
  • 0
Израел: Ще трябва да премахне властта на ХАМАС в Газа
©

Независимо от решението на израелското правителство да приеме споразумението за примирие с Хамас, рано или късно Израел ще трябва да премахне властта на ХАМАС в Газа, пише в. "Джерусалем пост", като цитира изявление на външния министър Авигдор Либерман.

Той твърди, че евентуална сухопътна операция на израелската армия в Газа неминуемо ща доведе до повторна окупация на палестинския анклав. Но този ход едва два месеца преди насрочените за януари избори би бил неправилен, посочва Либерман. "Окупацията на Газа и свалянето на Хамас от власт е процес, който би отнел най-малко 4 месеца", изтъква той. Най-правилният ход на израелското правителство бе да приеме споразумението за примирие, макар мнозинството израелци да са против това, посочва Либерман. В крайна сметка Израел постигна три основни цели: ракетните обстрели на южните райони на страната бяха прекратени, армията доказа, че разполага с възможности да се противопостави на такива агресивни действия, и не на последно място - унищожени бяха складовете с ракети от типа "Фаджр-5", които могат да достигнат цели в района на Тел Авив и Ерусалим, изтъква израелският външен министър.

Според резултатите от проучване на общественото мнение в Израел, коментирани от днешните израелски вестници, 75 на сто от анкетираните заявили, че не одобряват решението на правителството да приеме споразумението за примирие. Вчера министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак отхвърли твърденията, че правителството е длъжно да се съобрази с факта, че общественото мнение в страната е против примирието, посочва "Джерусалем пост". Барак освен това изрази увереност, че примирието с екстремистките групировки в Газа ще продължи "относително дълго" и че ХАМАСвсъщност не постигна нищо, тъй като "Израел упражнява контрол върху всички договорености с тях". Той категорично отхвърли претенциите на Хамас за победа, като подчерта, че "тази победа е също толкова реална, колкото са реални твърденията, че е бил свален израелски изтребител Ф-16 и че ракетните удари срещу Тел Авив са нанесли сериозни щети".

Последвайте канала на

БТА
926 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини