Осъдиха албански топагент за убийство

  • 23 ноември 2012 07:50

  • 1326
  • 0
Осъдиха албански топагент за убийство
©

Албански съд осъди задочно бившия шеф на разузнаването Илир Кумбаро за убийството през 1995 г. на заподозрян, незаконно задържан във връзка с предполагаем заговор за убийството на македонския президент, предаде АП.


Присъдата на Кумбаро, който се укрива от правосъдието, е 15 години лишаване от свобода. Жертвата - бизнесменът Ремзи Ходжа, етнически албанец от Македония, е бил отвлечен от тайната полиция преди 17 години заедно с други двама заподозрени в предполагаем план за убийството на тогавашния президент на Македония Киро Глигоров. Според съда тримата заподозрени са били държани нелегално и измъчвани по време на разпитите. Кумбаро е успял да избяга през 1996 г. с фалшиви документи във Великобритания, твърдейки, че е бежанец от Косово. Той е в неизвестност от една година, откакто не се явил на изслушване за екстрадиция в Лондон. Ходжа не е бил намерен и се предполага, че е починал по време на задържането. Другите двама са били освободени, след като били държани в продължение на цяла седмица. Срещу тримата не са повдигани обвинения за предполагаемия заговор срещу Глигоров в съседна Македония.


Синът на жертвата заяви, че ще обжалва присъдата и обвини Албания, че не е направила достатъчно, за да изправи пред правосъдието бившия шеф на разузнаването.

Последвайте канала на

БТА
1326 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини