Херман ван Ромпой: Компромисът за бюджета на ЕС е възможен

  • 23 ноември 2012 07:40

  • 1230
  • 0
Херман ван Ромпой: Компромисът за бюджета на ЕС е възможен
©

Председателят на Европейския съвет Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в предупреди, че ще са нужни "болезнени" решения за новия бюджет на Европейския съюз за 2014-2020 година, предаде ДПА.

"Да свършиш повече с по-малко пари изисква политически избор. Това е болезнено дори когато съкращенията са равномерно разпределени," заяви Ромпой пред лидерите на ЕС. "Така че трябва да проявим чувствителност и реализъм, но не бива да забравяме, че този бюджет е бюджет за остатъка от десетилетието". По думите на Ромпой европейските лидери трябва да имат предвид интереса на Европа едновременно с националния интерес. Постигането на споразумение е "наложително" и в "обсега на възможностите ни", посочи още той.

Срещата на върха на ЕС в Брюксел започна с безпрецедентно забавяне, а обсъжданията продължиха само около час, преди да бъдат прекъснати, за да могат лидерите да обмислят преработените предложения за бюджета на ЕС, представени от председателя на Европейския съвет.

Ромпой предлага в най-новия си проектобюджет увеличаване на средствата за земеделските производители и бедните райони, като същевременно се запазват нивата на разходите от предишното му предложение. Разходите за изследвания, енергетика и транспорт ще намалеят с 13,2 милиарда евро, докато към регионалната помощ ще бъдат добавени 10,6 милиарда евро, а към земеделието - 7,7 милиарда евро, предвиждат плановете на Ромпой. В по-общ план той предвижда съкращение с 80 млрд. евро на размера на бюджета, предложен от Европейската комисия.

Председателят на Европейския парламент Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден заяви на пресконференция тази нощ, че засега "трудно може да бъде проправен мост над интересите на различните държави". Той не изключи възможността настоящите преговори да претърпят провал. Някои държави искат бюджет на всяка цена, а други настояват за качеството на бюджета, уточни Шулц. Колкото повече решението за размера и обхвата на бюджета се отдалечава от предложението на ЕК, толкова по-вероятно е парламентът да не го подкрепи, добави той.

Съмнения около възможността да бъде постигнато споразумение за бюджета тази седмица изказа и германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. "Смятам, че позициите са доста отдалечени в определени отношения," каза пред журналисти тя след приключването на първия ден от срещата. "Смятам, че ще се придвижим малко напред утре, но имам своите съмнения дали ще постигнем резултат," добави канцлерът на Германия.

Френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 заяви, че не е останал доволен от новото предложение за бюджета и предупреди, че ще продължи да настоява за повече пари за субсидиите за земеделие и регионална помощ. "Все още не съм удовлетворен от това, което се планира... За нас това съкращаване все още е твърде голямо," каза пред репортери той след прекъсването на преговорите за бюджета. "Това, което искам, е Европа, която се движи напред," добави Оланд, цитиран от ДПА.

Последвайте канала на

БТА
1230 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини