До 1 януари приемат заявления за гласуване на референдума от българите зад граница (видео)

  • 22 ноември 2012 15:14

  • 1183
  • 0
До 1 януари приемат заявления за гласуване на референдума от българите зад граница (видео)
©

Решенията на ЦИК за референдума ще бъдат обявявани на страницата на Комисията. Това заяви говорителят на ЦИК Ралица Негенцова на първия брифинг за провеждането на референдума за ядрената енергетика.

За Районните избирателни комисии (РИК) ще се произвеждат консултации с парламентарно представените партии и коалиции и с НДСВ, която не е в Народното събрание, но има представители в Европейския парламент. Гласуването зад граница ще се провежда в дипломатическите и консулските представителства, без почетните консулства, стана ясно от думите на Негенцова. Българските граждани трябва да попълнят заявление по образец. Изборните книжа, приети от ЦИК са качени в БТА, на сайта на ЦИК, ще бъдат качени и на сайта на Министерството на външните работи. Българите зад граница трябва да имат постоянен адрес в България, както и адрес по местопребиваване в чужбина. Срокът за подаване на документите за гласуване е 1 януари 2013 г. До 5 януари ЦИК ще огласи в кои дипломатически и консулски представителства ще се проведе гласуването. На 8 януари ще бъдат обявени списъците с българите в чужбина, които са подали заявление за гласуване, съобщи още Ралица Негенцова.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обяви, че кметовете на населени места трябва да поканят членове на парламентарно представените партии и НДСВ до 15 декември 2012 г. за попълване състава на Секционните избирателни комисии (СИК). Троянов обяви, че при решението за определяне на състава на РИК и СИК Централната избирателна комисия се е придържала към Изборния кодекс. По думите му Районните избирателни комисии от последните парламентарни избори са с изтекъл по закон мандат и затова ЦИК е приела, че трябва да съставът на комисиите да отговаря реално на сегашното разпределение на партиите в парламента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1183 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини