Николай Младенов: България посрещна с облекчение примирието между Израел и ХАМАС

  • 22 ноември 2012 13:12

  • 828
  • 2
Николай Младенов: България посрещна с облекчение примирието между Израел и ХАМАС
© булфото

България посрещна с облекчение обявеното на 21 ноември примирие, което цели устойчиво прекратяване на насилието, заяви по повод на постигнатото снощи примирие между Израел и ХАМАС министърът на външните работи Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, цитиран от МВнР.

Младенов приветства водещата роля на Египет за примирието. С това президентът Морси показа, че страната му ще продължи да играе ключова и конструктивна роля както в близкоизточния конфликт, така и по отношение на помирението между палестинските фракции, е отбелязва българският министър на външните работи. Искрено вярваме, че няма да има нови провокации от Газа, както и че страните в конфликта ще спазват споразумението, за да са гарантират сигурността и спокойствието на израелските и палестинските граждани. Не бива да се допуска увеличаване на цивилните жертви на този конфликт. Същевременно Израел трябва да облекчи доставките на стоки и достъпа до ивицата, за да могат палестинците да видят, че освен насилие има и друга алтернатива, заявява Младенов.

По думите му събитията от последните дни са показали за пореден път, че военните действия не са начин за решаване на конфликти. България както по двустранна линия, така и като страна-член на ЕС, ще продължи усилията си за възстановяване на директните преговори между Израел и Палестинската власт, които са единственият път за постигане на решение на близкоизточния конфликт при спазване на международноправните норми и постигнатите ангажименти.

Намирането на трайно решение, основано на принципа на две държави, живеещи в мир и сигурност една до друга, е от ключово значение за стабилността и просперитета на целия регион, посочва още министърът на външните работи.

Последвайте канала на

БТА
828 2

Коментари 2

Добави коментар
QE

2012.11.27 | 15:15

2
щЕ СЕ ОБЛЕГЧА ВЪРХУ ЧИФУТА

2012.11.23 | 04:13

1
Младенов трай бе. Не се чувствай длъжен да се изказваш по всеки въпрос, по който не си подготвен. Трай си и гледай интересите на България, ако можеш, остави ги ония, има кой да се грижи за тях. Пък ако не можеш се махай по-добре.

Добави коментар

Водещи новини