"Радиоактивни отпадъци" ще управлява 3-ти и 4-ти блок на "Козлодуй"

  • 21 ноември 2012 19:37

  • 758
  • 1
"Радиоактивни отпадъци" ще управлява 3-ти и 4-ти блок на "Козлодуй"
©

Министерският съвет обяви трети и четвърти блокове на АЕЦ "Козлодуй" за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, промени статута им от публична в частна държавна собственост и ги предостави за управление на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (РАО), пише Стандарт.

С решението на министрите се изпълняват поетите задължения на България по Договора за присъединяване към Европейския съюз за окончателно спиране за извеждане от експлоатация на блокове 1, 2, 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Обединяването на спрените за извеждане от експлоатация ядрени блокове и обявяването им за съоръжения за управление на РАО ще оптимизира цялостния процес и ще помогне да се намалят разходите за експлоатация на работещите блокове на атомната електроцентрала.

Преминаването им към ДП "РАО" ще създаде условия за спазване на безопасността и изискванията на нормативната уредба. Предприятието е единственият титуляр на лицензията за експлоатация на съоръжения за управление на РАО, включително и на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Последвайте канала на

758 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.11.21 | 21:38

1
Аа, не ги искаме. По-добре да платим на руснаците и да си ги приберат!

Добави коментар

Водещи новини