"Зелените": Кажете "не" на АЕЦ

  • 21 ноември 2012 12:14

  • 1479
  • 7
"Зелените": Кажете "не" на АЕЦ
©

Този първи референдум, посветен на АЕЦ "Белене", в демократична България не стъпва на добри, на демократични основи. Законът за общественото допитване също не е ясен. Това заяви на пресконференция Борислав Сандов, съпредседател на „Зелените“ и представител на инициативния комитет "Зелени алтернативи против АЕЦ".

Свидетели сме на това как чрез препращането към избирателния кодекс толкова чаканият първи опит за национално допитване до гражданите все повече се опорочава, каза Петко Ковачев. Нашият комитет ще продължи и след референдума да настоява за радикални промени в закона за прякото допитване на обществото. Поправки към сегашния биха били крайно неудачни кръпки. Този закон трябва да бъде пренаписан и да бъде изваден от връзката си с политиката. Той трябва да бъде политически неутрален и да може да работи почти автоматично, категоричен бе Ковачев. По думите му, енергетиката отдавна не е икономически проблем, а е политически. Сега въпросът трябва да се сблъска с и демокрацията, допълни той.

Нашият комитет се казва „Зелени алтернативи против АЕЦ“, защото сме единственият комитет, който държи да се отговори на АЕЦ „Белене“ с „не“. Ние смятаме, че българската ядрена енергетика трябва да получи най-накрая своя краен хоризонт. За нас въпросът не е "за" или "против" "Белене", а е против ядрената енергетика като цяло. Според нас България не трябва да се отмята от глобалната политика за отказване от АЕЦ. Призоваваме хората да гласуват със своето „не“ на референдума, каза още Ковачев.

Ядрената енергетика сега и занапред ще бъде най-скъпата енергетика, каза заместник-председателят на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков. По думите му, ако хората гласуват "за" АЕЦ, съобразявайки се със сегашните цени на АЕЦ "Козлодуй", ще бъдат много излъгани, тъй като цената на тази енергия за в бъдеще ще се увеличава. Тази теза подкрепи и Борислав Сандов, като каза, че ядрената е единствената енергия, която в развитието си става все по-скъпа.

Аличков обясни, че ефективността на АЕЦ намалява и затова държавите все повече й обръщат гръб. По думите му, правилната алтернатива е зелената енергия, която е чиста, която е на себестойност, много по-ниска на ядрената енергетика в бъдеще, която позволява спокойно, здравословно и просперитетно съществуване на държавите, заключи той.


 

Последвайте канала на

1479 7

Коментари 7

Добави коментар
Thesifri

2013.11.30 | 16:27

7
I'm quite pleased with the iniafmotron in this one. TY!
Marco

2013.11.28 | 13:09

6
I'm relaly into it, thanks for this great stuff!
Rachena

2013.11.26 | 19:02

5
You've maegand a first class post

2012.11.23 | 17:20

4
Зелените: Кажете НЕ на Белене, че кака Цецка е строила много ВЕИ - та и яко ни плаща за пропагандата!

2012.11.23 | 17:20

3
Точно така, зелените винаги са били корумпирани и който им снесе за него лобират. Друга алтернатива освен АЕЦ няма и всичко го виждат. Нито ВЕИ нито, водни и пароцентрали не могат да се сравнят с атомната електроенергия! Лошото е че в българия всичко е политика и интереси и това е проблема!
S

2012.11.23 | 17:19

2
Тия двамата псевдо "интелегенти" и "еколози" Сандов и Ковачев са едни мошеници и лъжци! За всичко и навсякъде са против, докато не докопат финансиране по същата тема. В техният омагьосан кръг има и други мошеници. Докога ще ги търпим? Те са пример за корупционни практики и смесване на екологията с политиката!

2012.11.23 | 12:16

1
които кажат "не" не референдума да плащат високи цени за ел.тока от зелената енергия, ние които искаме аец белене - да плащаме тока на ниски цени

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини