УНИЦЕФ: 25% от децата в ЕС са застрашени от бедност

  • 21 ноември 2012 11:29

  • 939
  • 1
УНИЦЕФ: 25% от децата в ЕС са застрашени от бедност
© булфото

Едно от всеки четири деца в ЕС е застрашено от бедност. Това каза по време на конференцията "Спиране на настаняването на деца под три години в институции" Жан Клод Льогран - регионален съветник по закрила на децата в регионалния офис на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и ОНД.

Децата, извеждани от семействата си в Източна Европа, са с 10 процента повече от тези в Западна Европа, каза Льогран, цитирайки данни от изследване по темата. То беше представено на конференцията. В изследването се посочва, че 1 300 000 деца в Централна и Източна Европа и Централна Азия са разделени от биологичните си семейства, най-често поради бедност или невъзможност на семействата да се справят със стресови обстоятелства. От тези над 1 000 000 деца около 31 000 са под тригодишна възраст, настанени в институции.

Кризата от 2008 г. засегна най-силно млади и самотни родители, безработни, деца и хора с увреждания. Анализът сочи, че броят на децата, настанени в приемни семейства, се увеличава, но се повишава и броят на децата, разделени от семействата си. Най-голям риск от раздяла със семейството има за децата до 2-годишна възраст в Армения, Азербайджан и Сърбия.

За последните две години броят на децата, настанени в институции в България, е намалял с 22 процента, каза Льогран. Той допълни, че Хърватия, Сърбия и Румъния са модели за въвеждане на приемна грижа и изрази надежда, че скоро към тях ще се присъединят Грузия, Молдова и България.

Конференцията е под патронажа на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и се организира в сътрудничество с УНИЦЕФ, МВнР, МЗ и МТСП.

Последвайте канала на

БТА
939 1

Коментари 1

Добави коментар
nemane

2012.11.21 | 20:18

1
В световен мащаб може да са 25%, но в България в момента са 70% и се увеличават.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини