Премиерът на Тунис: Няма да се поддадем на салафитите

  • 21 ноември 2012 11:19

  • 815
  • 0
Премиерът на Тунис: Няма да се поддадем на салафитите
©

Воденото от ислямисти правителство на Тунис няма да допусне радикалните салафити да наложат схващанията си на страната и народа й, заяви премиерът Хамади Джебали, цитиран от Ройтерс.


"Малцина са екстремистите, които са използвали насилие, ноте не могат да налагат възгледите си на нашата страна и нашия народ. Тунис ще остане умерена държава", заяви Джебали, който е член на ислямистката партия "Ан нахда". Ролята на исляма в управлението и обществото е най-спорният въпрос в Тунис след народното въстание преди две години, което предизвика вълната от бунтове на "Арабската пролет", довели до засилване на властта на ислямистите в региона, отбелязва Ройтерс.

Салафитите се утвърждават като влиятелна сила, нападат киносалони и художествени спектакли с аргумента, че били в нарушение на исляма.Те също така извършиха нападение над посолството на САЩ в Тунис, в което загинаха четирима души, след като произведен в Калифорния антиислямски филм породи гняв в региона през септември.

"Ще подходим към религиозния фанатизъм чрез закона и ще сме строги към всички нарушители без изключение, но ще обърнем внимание на културните и социални причини като се борим с бедността и създаваме работни места", каза премиерът на Тунис. "Ан нахда" управлява с други две партии като младши партньори в коалицията. Либералите я обвиняват в симпатии към салафитите в страна, която бе образец на арабската светска власт в следколониалния период, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
815 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини