Козлодуй поиска старото оборудване на АЕЦ "Белене"

  • 21 ноември 2012 06:24

  • 3041
  • 0
Козлодуй поиска старото оборудване на АЕЦ "Белене"
©

Първата атомна е искала да закупи част от старото оборудване за АЕЦ „Белене”. Това обяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, който председателства временната анкетна комисия в Народното събрание за сключените договори за АЕЦ „Белене” от 2002 г. до 2012 г., цитиран от Монитор.

Червенкондев показа писмо от декември 2006 г., подписано от бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, с което той заявява интереса за закупуване на някои части от старото оборудване за „Белене”. Той обясни, че става въпрос за парогенератори, за 4 комплекта спомагателни блокове, топлообменно оборудване, технологично оборудване – помпи, цилиндири с ниско налягане и друго. Депутатът от ГЕРБ коментира, че сега, за да удължи живота на 5-и и 6-и блок АЕЦ „Козлодуй” ще трябва да купува същите части. Това ще й коства десетки милиони евро, дори 50 млн. евро, при положение, че всичко това е било налично на площадката, възмути се Червенкондев. Той изтъкна още, че новото оборудване ще е със срок на живот 60 г., а Първата атомна няма нужда от толкова дълъг срок.

Точно около подписването на договора с руския изпълнител „Атомстройекспорт” за старото оборудване от площадката „Белене” и цената, за която то е спазарено, се разгоряха и дебатите по време на анкетната комисия.

Бившият изпълнителен директор на НЕК Мардик Папазян обясни пред депутатите, че до сделка с АЕЦ „Козлодуй” не се е стигнало по няколко причини. Първата, по думите му е, че писмото на Иван Генов е дошло по времето, когато оборудването вече е било спазарено с руснаците. Освен това то може да бъде продадено само както е било окомплектовано, категоричен беше Папазян.

От ГЕРБ обаче контрираха, че писмото от АЕЦ „Козлодуй” е от края на 2006 г., докато договорът с „Атомстройекспорт” е от ноември 2007 г. И попитаха, защо то не е било оценено от лицензирана фирма по българските закони, а се е ползвала оценката на архитект-инженера по проекта „Парсънс”. На това Папазян отговори, че има пазарна оценка от лицензирана фирма. Тя е от 2004 г. и е за 40 млн. евро за старото оборудване. На тази стойност то е заприходено в баланса на НЕК. В същото време пазарната оценка на „Парсънс”, която е била
ползвана в преговорите, е 295 млн. евро.

В крайна сметка НЕК и „Атомстройекспорт” са си стиснали ръцете на 205 млн. евро. От тях реално за извозено в Русия оборудване са получени около 80 млн. евро, а руската компания е отказала да получи други части за 40 млн. евро. Затова и заведохме дело пред арбитража в Женева, припомни изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

Това е поредното заседание, на което депутатите изслушват бившите главен изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков и изпълнителния директор по същото време Мардик Папазян. По доклада на държавната финансова инспекция за АЕЦ „Белене” срещу тях беше образувано досъдебно производство.

Последвайте канала на

Novini.bg
3041 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини