Откриха слабости в укрепването на сградите в Перник

  • 20 ноември 2012 19:41

  • 1219
  • 0
Откриха слабости в укрепването на сградите в Перник
©

Слабости в укрепване на сградите, пострадали от земетресението на 22 май и последвалите трусове, са установили днес японските експерти Масару Онодера - началник отдел " Планиране на реакция при кризи" в Кризисния щаб към Дирекция "Противопожарна дейност" в японското кметство Йокохама и Шигео Оба, началник отдел "Жилища", дирекция "Строителство" в същото кметство. Това заяви Масару Онодера.

Японските специалисти днес са направили оглед на пораженията на обществени сгради и жилища в Перник и с. Дивотино. Според тях сградите не са достатъчно сигурни, освен това липсва и подготовка на населението за посрещане на бедствия.

Онодера и Оба се включиха в семинар на тема "Противодействие при бедствия и предотвратяване на щетите от тях". Проявата бе организирана от ръководството на община Перник със съдействието на посолството на Япония у нас. Лекторите изпрати кметът на Йокохама Фумико Хаяши, след писмо на пернишкия кмет Росица Янакиева. До 30 000 евро на пострадала сграда дава кметството в
Йокохама, съобщи Шигео Оба. Това е максималният финансов ресурс, с който се подпомогнат частните домове, независимо от
пораженията в тях. Още в основното училище се провеждат тренировки и обучения с децата за превенция при бедствия. Малките ученици се учат как да използват пожарогасители, как да боравят с въжета и по какъв начин най-бързо да се изнесат в случай на земетресение.

Възпитаниците на средните училища знаят как да окажат първа помощ на пострадали и да се включат при спасяването на хора,
затиснати от развалини. Квартални сдружения са регистрирани като доброволчески организации. В Йокохома са лицензирани 106
инструктори за управление на бедствия, а 453 училища се използват като центрове за евакуация. Създадени са 20 противопожарни корпуси, които са два пъти повече от редовната пожарна отбрана.

Онодера и Оба разговаряха с експерти за противоземетръсното строителство, като представиха и последните достижения на Япония в тази област.

Последвайте канала на

БТА
1219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини