Близо 400 000 лв. са били източени в институт на БАН

  • 20 ноември 2012 13:36

  • 1452
  • 3
Близо 400 000 лв. са били източени в институт на БАН
©

Близо 400 000 лева са били източени в Института по експериментална морфология и антропология на БАН.

Информацията дойде от изпълняващия длъжността председател на академията Евгени Николов. Той обясни, че на 3 октомври е постъпил в деловодството одитен доклад, в който са констатирани финансовите нарушения, предаде "Дарик радио".

Евгени Николов разказа, че източването на въпросните 371 000 лева се е случило в средата на 2010 г. до 2012 г. От одитиния доклад става ясно, че има нарушаване на вътрешните правила на института, правилата за формиране за заплатите и подправяне на счетоводството на института. Така например хора от администрацията са получавали колкото главния асистент. По време на одита е открито още, че главната счетоводителка на института има фалшива диплома от УНСС.

След като нарушенията са били разрити, касиерката на института е уволнена. Същата мярка трябва да се приложи и на главната счетоводителка. Тя обаче засега осуетява уволнението си, като представя болнични листа. Директорът на института е в отпуска, но от ръководството на академията обясниха, че това е за да се намали напрежението, докато тече разследването.

Всички констатирани нарушения са предадени в прокуратурата и Главна дирекция „Национална полиция" и поради тази причина от ръководството на БАН отказаха да разкрият подробности около случая. От академията призоваха управляващите да оценят прозрачността и оповестяването на неприятния случай. Те обаче отрекоха това да е разменна монета срещу отпускане на по-висока субсидия за следващата година.

Последвайте канала на

1452 3

Коментари 3

Добави коментар

2012.11.20 | 20:25

3
Ето ги парите за обсерваторията!
Zeitgeist

2012.11.20 | 20:25

2
Не е само това, тези хора имат по 4-5 фиктивни (само си получават хонорарите) граждански договора в допълнение към трудовия си. А после същия човек излиза и започва да се жалва пред камерата, че получава само 600лв. Сигурен съм, че ако някой има познати работещи там ще потвърди този факт.
Националист

2012.11.20 | 20:25

1
Какви учени са тия щом защитават турските интереси в България и постоянно се опитват да променят историята ни. Дянков беше прав за тях че са пиявици и ръждясали старчета - да ги закрива, те и без това в последно време само интересите на ДПС защитават

Добави коментар

Водещи новини