Премиерът на Каталония: На 1 януари тръгваме към независимост

  • 19 ноември 2012 16:52

  • 873
  • 0
Премиерът на Каталония: На 1 януари тръгваме към независимост
©

Испанската автономна област Каталония ще започне процес за отделяне от Испания през януари, предаде ДПА, позовавайки се на каталонския министър-председател Артур Мас.

Мас свика предсрочни избори тази неделя в опит да спечели подкрепа за независимостта на 7,6-милионната област. Социологическите проучвания не отреждат абсолютно мнозинство на партията му "Конвергенция и съюз на Каталония" (КиСК) , но Мас заяви, че процесът по независимост ще продължи напред, ако КиСК заедно с другите сепаратистки партии получи най-много места в каталонския парламент.
Каталония не иска "да губи време", заяви Мас за местно радио, макар че не уточни с какво ще е свързан процесът по независимостта догодина. Той каза единствено, че ако КиСК спечели изборите, както се очаква, партията веднага ще свика среща на всички каталонски партии, за да обсъдят евентуален референдум за бъдещето на областта. Областният парламент след това ще подложи на обсъждане и ще одобри произвеждането на плебисцита, допълни премиерът - но без да обявява дата за гласуването. Много каталонци смятат, че областта щеше да се справи по-добре с кризата, ако не беше принудена да дава част от данъчните си приходи за по-бедните испански области, отбелязва ДПА.

Правителството на испанския премиер Мариано Рахой е против подобни планове, твърдейки, че испанската конституция позволява само на централното правителство да организира допитвания до народа. Ако Каталония продължи с плановете на Мас, Мадрид възнамерява да подаде жалба до Конституционния съд на страната. Каталония от своя страна заплаши, че ще отнесе случая до международните съдилища. Испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас определи днес плановете за независимост като "историческа грешка", заявявайки, че тя ще доведе до по-голяма безработица и рецесия.

Последвайте канала на

БТА
873 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини