"Грижовни стопани" изритали 300 кученца на улицата

  • 19 ноември 2012 13:51

  • 2814
  • 1
"Грижовни стопани" изритали 300 кученца на улицата
©

При нежелана бременност на домашния любимец, тя може да бъде прекратена от всеки ветеринарен лекар. Това съветва директорът на „Екоравновесие” д-р Манол Нейков, по повод проблема с изоставяните малки кученца в София. Пред Дарик радио той обясни, че най-добрата превенция е кастрирането на домашния любимец, а при нежелана бременност, може да се стигне и до аборт.

Кастрацията в частните ветеринарни клиники струва между 80 и 120 лв., а абортът е не повече от 50 лв., каза още той. Важното е да не се допускат нови поколения на улицата, защото те не могат да се прибират в общинските приюти, категоричен беше Нейков. От началото на юли досега са изхвърлени над 300 малки кученца, за само за изминалата седмица са подадени два нови сигнала за захвърлени кашони с малки кученца.

Нежеланата бременност при домашните любимци винаги може да бъде спряна със съответните препарати, каза д-р Манол Нейков. „А при необходимост дори може да бъде кастрирано кучето в ранна бременност, за да не се допусне да бъдат раждани тези кучета и изхвърляни на улицата. Много по-скъпо излиза тези кучета да са на улицата. След това общинските фондове и „Екоравновесие” изразходват пари за тяхното залавяне, кастриране, връщането им по програмата. Но така те натоварват броя на кучетата в определен район.Този брой става все по-голям и се появява напрежение между гражданите и кучетата, и накрая винаги страдат кучетата”, обясни той.

Малките кученца се приемат единствено в приюта на „Анимал Рескю” в Горни Богров, който обаче е с изчерпан капацитет. Затова изоставените бебета кученца или умират, или се превръщат в нови бездомни кучета по софийските улици. „За нерадостната съдба на тези кученца, които биват изхвърляни от недобросъвестните граждани, моралната отговорност носят единствено те. И това трябва да тежи на тяхната съвест”, уточни директорът на „Екоравновесие”.

Последвайте канала на

Novini.bg
2814 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.06.14 | 21:33

1
А защо част от парите от еврофондовете и от бюджета, отделяни за справяне с бездомните кучета не отиват за безплатна кастрация на домашните животни.Тези малоумници, дето са я направили тази констатация знаят ли колко хора могат да отделят 50 лв за кастрация или аборт на домашния любимец.А и е обществена тайна колко пари от горе посочените се окраждат от разни организации и потъват в нечии джобове ("Екоравновесие" от какво ли се издържат?!?), а реална полза няма, защото както се вижда проблемът си стои.Когато някой отиде да си кастрира домашния любимец парите ще ги получи ветеринарният лекар (Предполагам, че положението на тези специалисти не е кой-знае колко цветущо) и всички ще са доволни.... освен бандитите от "Екоравновесие".

Добави коментар

Водещи новини