Експерт: Тепърва ни очакват много бури като Санди

  • 19 ноември 2012 09:20

  • 1160
  • 0
Експерт: Тепърва ни очакват много бури като Санди
© Снимка © Getty Images/Guliver

Глобалното затопляне променя драстично живота по крайбрежието на Арктика. Цяла една култура, тази на ескимосите, е застрашена от изчезване. Това заяви в интервю за БНТ проф. Сара Елдер, която е пионер в сферата на етнографските документални филми. В България тя ще представи свои заснети проекти, които отразяват живота на Арктика в периода 1972 -1988.

Проф. Елдер е водещ изследовател във визуалната антропология вече четири десетилетия. Цял живот събира човешки истории за етноси от цял свят. Последните 30 години прекарва в Аляска, където документира на лента живота на коренното население.

Културата е различна, но откривам едни и същи сходни качества у хората - като любовта към семейството и гостоприемството. Била съм на много места по света. От Южния Пасифик, където съм работила с коренното население на Полинезия, до Скандинавия и Русия. Установих обаче, че хората на тези места не са много по-различни един от друг, каза проф. Сара Елдер, преподавател в Департамента по медийни изследвания в Университета на гр. Бъфало.

Последният й филмов проект показва последиците от глобалното затопляне в Арктика и субарктичните части на Северна Америка. Проф. Елдер показва този процес, пречупен през бита на ескимосите Юпик от Емонак. Малкото село се намира при устието на река Юкон на брега на Берингово море.

Вече почти няма лед през зимата. Ледената покривка постоянно се топи. Животните мигрират по различно време. Когато ескимосите отиват да ловуват, те не могат да хванат почти нищо. Рибата вече я няма, коментира тя.

Според проф. Елдер глобалните промени вече са започнали и те не се усещат само в отдалечените места на планетата.

"Майка ми е на 93 години и живее в Ню Йорк. В продължение на десет дни тя остана без електричество заради мощния ураган Санди, който тя преживя. Аз мисля, че тепърва ни очакват много подобни бури. Ще има големи температурни амплитуди и ще бъде много трудно да се изхранваме."

Проф. Елдер е на посещение у нас по покана на посолството на САЩ в България. Тя ще вземе участие в тазгодишния Международен фестивал на етнографския филм и ще проведе лекции по визуална антропология.

Последвайте канала на

1160 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини