Свалянето на цената на газа вади от кризата 2/3 от предприятията

  • 19 ноември 2012 08:32

  • 2637
  • 6
Свалянето на цената на газа вади от кризата 2/3 от предприятията
©

Две трети от консумацията на газ се падат на стопанското потребление, а голяма част от предприятията влязоха в повторение на кризата от 2008-а година. С новата, по-ниска цена на газа те ще имат шанса по-леко да излязат от тази криза. Това съобщи за БНР Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Някои предприятия дори са спрели да работят, уточни експертът. С поевтиняването на доставките на газ ще намалим загубите си, за да можем от второто тримесечие или второто полугодие да започнем да излизаме от кризата, добави той.

Надяваме се на 10-процентно намаление на цената на газа. Постигнато е намаление на базовите котировки на мазут и газьол и на тази база от първи януари очаквам с 10 процента по-ниска цена, каза Стаменов.

"Никога не сме знаели детайли за споразумението. Опростява се взаимодействието с партньора, който доставя руския газ. Всички се радваме, че са постигнати нови договорености, но това идва да напомни, че цената се определя не пазарно, а с разговори и трябва да положим много усилия за пазарна цена. Имаме уверения на министерството, че ще има възможност за либерализация и бихме могли да купуваме директно не само от „Булгаргаз“, но и от други доставчици", коментира още експертът.

Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества коментира пък прогнозира, че парното ще поевтинее при намаление от порядъка на 20%. Той все пак уточни, че „Булгаргаз“ има недовзет приход и всичко зависи от това колко дълго ще продължи това възстановяване. Надяваме се, че по-нататък ще се получи и другата част от разликата. Обикновено промените стават в края на предхождащия месец. След 20 декември очаквам решение за цената на парното, каза Николаев. Първо ще чакаме „Булгаргаз“ да обяви цената, после ДКЕВР да направи разчетите и едва тогава ще се изчислява цената на парното, подчерта той.

Последвайте канала на

Novini.bg
2637 6

Коментари 6

Добави коментар

2012.11.20 | 22:13

6
Ето пак Русия ще ни помогне,както винаги ни е помагала,Къде са сега Американците с какво те ни помогнаха освен да пращаме мисии където избиват нашите войници ,къде са разликите и приликите,има разлика.
Az

2012.11.20 | 20:04

5
В цялата дандания някак елегантно се пропуска факта, че цената на бензина "завръзна", а тази на газа скочи по бензиностанциите с повече от 0,10ст., а газта е по- екологична от бензина. Никой нищо не казва за това и не обяснява каква е логиката плюс, че стадото овце наречено "български народ" дори не блее, кротко си мълчи и търпи.
bat pan4o

2012.11.20 | 10:35

2
ПЬЛНИ ГЛУПОСТИ.от кризата ще се излезе ако има потребление или повече порьчки от еврозоната.откьде потребление хората нямат пари и работа и са почти фалирали и харчат спестявания.а порьчките от европа са се свили до минимум.ТАКА ЧЕ ЦЕНАТА Е САМО ЕДИН ОТ КОМПОНЕНТИТЕ-ДРУГИЯ Е ДА СЕ СЬЗДАВАТ РАБОТНИ МЕСТА И ДА СЕ ПРИВЛИЧАТ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ А НЕ ДА СЕ СТРОЯТ МАГИСТРАЛИ
o&k

2012.11.20 | 20:03

4
Как се съэдават работни места,след като модерниэацията и автоматиэацията в проиэводството както в промишлеността,така и в селското стопанство непрекъснато иэхвърлят хора на борсата?И как се птривличат чужди инвеститори с неквалифицирана работна ръка,можеща единствено да стачкува эа по-високи эаплати?Между другото магистралите не ги строят эа такива като теб,така че споко.
поредната лъжа в заглавието

2012.11.20 | 10:36

3
от "вади" до "имат шанса да вади" (както казва човекът) има пътм колкото от фиша до джакпота
Boss

2012.11.19 | 23:34

1
Мда, и аз се надявам на едно ферари, нов модел, но не макет 1:1000 ;) Докато има посредници, които си измислят цените (демек докато има енергийна мафия) ще видим ниска цена на 36 ;)

Добави коментар

Водещи новини