Гърция блокира пенсии на българи

  • 19 ноември 2012 08:04

  • 1205
  • 0
Гърция блокира пенсии на българи
©

Стотици българи с години без успех се опитват да получат документите си за пенсия от Гърция. Това е най-често срещаният проблем, за чието разрешаване сънародниците ни търсят междуведомствения център СОЛВИТ. Неговият офис се намира в сградата на Министерския съвет. Задачата му е да помага в разрешаването на казуси, възникнали с българи в държави от ЕС и Европейската икономическа зона, съобщава Труд.

Проблемът с Гърция се отнася най-вече за българи, които са работили и в двете страни и не им достига стаж за българска пенсия. Към стажа си у нас българите имат право да прибавят и годините, през които са работили в Гърция. Въпреки че са подали документите си, нашенци чакат дълго потвърждението от гръцка страна, а през това време не получават доход.

По няколко души на седмица плачат по телефона. Случаите на плачещи по телефона хора с проблем в пенсиите заради Гърция са по няколко на седмица, обясняват от СОЛВИТ центъра. Някои чакат от 2007 г. Центърът приема сигнали на българи с проблеми с администрацията на друга държава. Служителите му проверяват сигнала, събират всички необходими документи и се обръщат към СОЛВИТ центъра в държавата, породила проблема. Нашите специалисти трябва да убедят колегите си, че има нарушение и те да се заемат с администрацията на своята държава. Гръцкият СОЛВИТ център обаче е спрял да отговаря поради структурен проблем в самата държава. Затова Европейската комисия е препоръчала потърпевшите българи да изпращат жалбите си до нея. Най-големият осигурителен институт в Гърция ИКА преди седмици промени разпоредбите си за даване на пенсии за чужденци. Целта е опазване на осигурителната система и отпускане на пенсии само на хора с реални права. Причината - много възрастни, основно от България и Румъния, работели по година и половина в Гърция и след това получавали минималната пенсия, която заедно с добавките надхвърля 700 евро.

Последвайте канала на

Novini.bg
1205 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини