Протести в Мароко

  • 19 ноември 2012 07:42

  • 827
  • 1
Протести в Мароко
©

Полицията в Мароко разгони снощи първия уличен протест срещу разходите на крал Мохамед Шести, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Няколко десетки души се включили в демонстрацията пред парламента. Те били разпръснати от полицаи с палки. Според властите протестът не е бил разрешен. Демонстриращите активисти били гневни от увеличаването на дела на кралските разходи в държавния бюджет в период на икономически трудности. Те обвиниха властите, че прахосват средства от хазната в момент, когато средствата в нея са намалели вследствие на кризата в Европейския съюз - най-големия търговски партньор на Мароко.

Допълнителна тежест се оказаха и социалните разходи, които бяха увеличени миналата година, за да не стане страната с население от 33 милиона души арена на народни бунтове като тези в други арабски държави в Северна Африка - Тунис и Египет. След като в Мароко бяха проведени големи протести, кралят реагира бързо, като прокара реформи в конституцията. Монархът обаче продължава да има широки правомощия. Много мароканци освен това остават недоволни заради нарастването на цените и на безработицата и разпределението на богатството в една страна, където около една четвърт от населението живее в бедност.

Последвайте канала на

БТА
827 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.11.23 | 20:45

1
Мохамеде,и ти ли мач играеш бе!?

Добави коментар

Водещи новини