Украйна ще съди Газпром заради доставките на синьо гориво

  • 19 ноември 2012 06:44

  • 691
  • 0
Украйна ще съди Газпром заради доставките на синьо гориво
©

Украйна е готова да се съди с „Газпром” за обема на доставките на руски газ, съобщи РИА Новости, цитирана от Монитор.

Целта на Киев е да намали драстично покупката на синьо гориво от Москва и по този начин да увеличи енергийната си независимост. Още преди 2 години бившата съветска република започна мащабна програма за намаляване на консумацията на руски природен газ. Тя включва преминаване на част от електростанциите отново на въглища и доставки от Европа.

От началото на 2012 г. украинците са купили 27,5 млрд. кубика синьо гориво от Русия, за догодина планират количествата да са не повече от 20 млрд. куб. метра. От „Газпром” настояват Киев да поръчат цялото договорено количество за годината от 52 млрд. кубика и припомнят, че контрактът с “Нафтогаз Украины” е на принципа „вземи или плати”. От своя страна украинците от началото на 2012 г. настояват за намаляване на доставяните количества.

От руския газов монополист “Газпром” подчертават, че засега не водят преговори за намаляване на изнасяното синьо гориво за Украйна. Сегашният договор предвижда понижаване на вноса без плащане на глоба, но количествата за една година не бива да са по-малки от 41 млрд. кубически метра.

В момента Украйна е най-големият пазар за руски природен газ. Страната понижава потреблението и заради спада в икономиката си, породен от икономическата криза.

Последвайте канала на

Novini.bg
691 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини