Гърците изнесли 33 милиарда в чужди банки

  • 18 ноември 2012 14:59

  • 1110
  • 0
Гърците изнесли 33 милиарда в чужди банки
©

От избухването на кризата през 2009 г. до септември тази година около 3 милиона гърци са изнесли от страната си близо 33 милиарда евро. Това съобщи атинският в. “Нафтемборики”, цитирайки Панайотис Ласкаридис, ръководител на Генералния секретариат за информационни системи.

По думите му от споменатите случаи около 10 000 са подложени на допълнителни проверки за укриване на доходи, избягване на данъци и пране на пари.

На данъчен форум в Солун, Ласкаридис посочи още, че преводите на милиардите евро са направени основно към европейски банки – във Великобритания, Германия и Швейцария. Агенцията му очаква инструкции от компетентните финансови институции как да продължи с обработването и използването на събраните данни.

Темата за изнасянето на средства от гърци към сметки в чужбина стана отново актуална в страната след публикуването на така наречения списък “Лагард”. Кръстен на името на управляващия директор на МВФ (без да има връзка с французойката и без да е ясно доколко официален е той), в него са изброени около 2000 гърци със сметки в банковата група HSBC.

Той се появи преди две години и се въртеше из интернет форуми, докато журналистът Костас Ваксеванис го публикува неотдавна. Последва обвиняването му в клевета, оправдаването му и обжалването на присъдата от прокуратурата.

В интервюта за западни издания той каза, че политическата клика, окупирала от десетилетия върховете на управлението на Гърция, е най-голямата заплаха за родината му.

Лично Ласкаридис изтъкна, че е необходима политическа воля за бързи решения. Според него до края на 2013 г. ще има значителен напредък по така нареченото електронно правителство в Гърция, но въпреки това има много работа да се върши са свързване на разпокъсани информационни масиви.

Последвайте канала на

1110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини